Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Welke soorten klokken zijn er?

Welke soorten klokken zijn er?

Tegenwoordig kun je verschillende soorten klokken vinden. De klok is voor veel mensen heel belangrijk omdat het tijdsbesef geeft. De klok wordt ook steeds meer gebruikt als decoratie in het interieur. De plek waar de klok komt te hangen moet wel goed over nagedacht worden.

De wandklok

Wanneer je over de meest gebruikte en populaire klok praat dan is dat zeker de wandklok. Deze klokken nemen maar weinig plek in beslag maar ondanks dat ze weinig plek in beslag nemen geven ze ook nog eens sfeer aan de muur. Wanneer je een wandklok gaat kiezen moet je toch wel een aantal keuzes maken.

Je moet natuurlijk een keuze maken tussen een quartz uurwerk en een mechanisch uurwerk. Bij de quartz uurwerk heb je geen last van getik. Het getik van de klok kan bij sommige mensen ergernis losmaken. Dan is de quartz klok voor deze mensen beter. Het is ook zo dat er aan een quartz klok weinig onderhoud zit. Vaak hoef je alleen maar de batterijen te vervangen.

Bij de mechanische klok hoor je het getik. Dit geluid is heel goed te horen. Ook is er meer onderhoud aan een mechanische klok. Bij enkele mechanische klokken moeten de gewichten op getrokken worden eens per week. Het is wel zo dat de mechanische klok van duurzaam materiaal gemaakt is waardoor ze ook veel langer meegaan.

De flip klok

De flip klok is een elektromechanisch, digitaal tijdregistratie apparaat. De tijd wordt met cijfers aangegeven die oplopend worden getoond door een display die flipt. Om een beeld te krijgen kan je denken aan een scorebord bij een sportwedstrijd. Als er dan gescoord wordt flipt het scorebord naar de nieuwe stand. Wanneer je voor deze klok gaat geef je een retro tint aan je interieur.

De kalenderklok

Bij deze klok krijg je de meeste informatie omdat ze de tijd, datum en dag aangeven. Het is zelfs bij sommige klokken zo dat ze ook nog de temperatuur aangeven. Omdat de tijd duidelijk aangegeven wordt, zijn deze klokken vaak in gebruik voor kleine kinderen en ouderen. De kalenderklok heeft wel veel meer ruimte nodig dan de overige klokken.

De koekoeksklok

De koekoeksklok is een slingerklok. Het geeft de uren aan door het geluid van een koekoek. Het slaguurwerk zet een mechanisme in werking waardoor het koekoeksgeluid ten gehore komt. Dit gebeurt ieder uur. Een koekoeksklok moet wel steeds opgewonden worden. De kettingen zonder een gewicht moeten naar beneden getrokken worden.

XXL klok

Tegenwoordig kan je ook grote klokken kopen waarbij je de klok en eyecatcher laat zijn om deze op te hangen op een kale muur. De xxl klokken zijn er in moderne en klassieke style. Het is dus ook te gebruiken in elk interieur. De wandklok groot kan dus een groot verschil zijn voor je interieur.

Tafel Klokken en wekkers

Wanneer de muren vol zijn dan kan je ook iets subtieler aan je inrichting toevoegen in de vorm van een tafelklok. De meeste tafelklokken hebben een doorsnee van dertig tot veertig centimeter. Soms zijn ze ook wel kleiner. Dit soort tafelklokken kun je op een dressoir of boekenkast zetten. Vaak werken de tafelklokken wel op batterijen en heb je er dus ook weinig onderhoud aan.

De keukenklok

In elke keuken mag een klok zeker niet ontbreken. Het hangt van de grote van je keuken af of het een klein klokje wordt of een grote wandklok. In een kleine keuken heb je genoeg aan een klokje van dertig of veertig centimeter. Bij een grote leefkeuken kan je denken aan een wandklok groot. Neem dan wel een grote die ook goed past bij de keuken.

Kinderklokken

Er zijn verschillende soorten kinderklokken in stijlen en kleuren. Ook de vormen en opdrukken kunnen heel verschillend zijn. Er zijn van de kinderklokken vaak analoge klokken verkrijgbaar. Wanneer een kinderklok een thema heeft is het moeilijk de tijd aflezen. Het kan zijn dat een cijfer vervangen wordt door bijvoorbeeld een voetbal. Wanneer een kind de tijd moet aflezen wordt dat dus wel lastiger voor ze. Daarom is het van belang dat je overweegt of het verstandig is om zo’n thema klok voor je kind aan te schaffen. Als het kind wat ouder is en klok kan kijken is het een optie.