Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

5 tips van de klokkenmaker

5 tips van de klokkenmaker

Helaas worden klokken pas naar de klokkenmaker gebracht als ze er echt mee zijn gestopt. Je hoeft toch ook niet meer te doen dan hem af en toe opwinden, of de gewichten omhoog te halen, of niet? Ja klopt, zo zou je het ook kunnen doen. Een klok draait nou eenmaal 24 uur per dag, zijn gehele leven lang. Wellicht dat je er zelf ook voor kan zorgen, dat je zo lang mogelijk bij de klokkenmaker weg kan blijven. We hebben 5 tips voor je, waardoor je niet snel een klokkenmaker hoeft te bezoeken.

Verplaatsen of transport

Zodra je een klok met slinger wil gaan vervoeren of alleen maar verplaatsen, haal dan even de slinger uit de klok. Doe dit wel voorzichtig, want het mechanisme waar de slinger aan hangt is erg gevoelig en kwetsbaar. Is het een wandklok die je niet op hoeft te winden, maar maakt je klok gebruik van gewichten, haal deze er dan ook even af. Ga je de klok echt vervoeren, bij bijvoorbeeld een verhuizing, trek de kettinkjes voorzichtig strak en plak ze tegen de achterwand vast.

De klok loopt niet meer gelijk

Uiteraard zal er in de loop van jaren wat slijtage kunnen ontstaan, dus het kan zijn dat je klok niet meer helemaal gelijkloopt. Geen probleem, want onder de slinger zit een stelmoertje, waarmee je de klok weer mooi op tijd kan laten lopen. Draai je het moertje losser, dan wordt de slinger langer en zal hij langzamer gaan lopen. Draai je het moertje strakker, dan zal hij sneller gaan lopen. Doe dit met één omwenteling tegelijk en kijk dan op een heel uur of de klok gelijkloopt en herhaal dat indien nodig.

De klok staat steeds stil

Als je klok stil gaat staan, zijn er een aantal dingen die je kan controleren. Iedere klok met slinger moet waterpas staan of hangen. Je zou het in principe ook kunnen horen, want dan tikt hij niet gelijk en dat wordt scheef tikken genoemd. Kijk of de slinger toevallig niet tegen de kast aanloopt. Kijk of om welke reden dan ook de wijzers niet tegen elkaar, of tegen het glas aan komt.

De klok is van slag

Er bestaan twee soorten slag werk, het zogeheten zaag slagwerk en het slagwerk met een sluitschijf. Moderne klokken hebben meestal een zaag slagwerk en die zijn niet zo snel van slag te krijgen. De meeste antieke klokken gebruiken een slagwerk met sluitschijf en maakt gebruik van twee onafhankelijke raderwerken. Als je klok niet meer de juiste uren slaat raden wij je in beide gevallen aan om ermee naar de klokkenmaker te gaan.

Algemene tips

Draai een klok met veren altijd helemaal op totdat je weerstand voelt. Nooit de wijzers tegen de klok indraaien. Draai de klok altijd op dezelfde dag op. Ga nooit zelf lopen knutselen of met een spuitbusje olie of wat dan ook aan de gang, maar laat het knutselen aan je klok, aan een professional over.