Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld 1-2 werkdagen in huis       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Hoe maak je een bronzen beeldje schoon?

Hoe maak je een bronzen beeldje schoon?

Het kan maar zo zijn dat jij voor jouw verjaardag, voor de feestdagen of voor een andere gelegenheid of prestatie een prachtig bronzen beeldje hebt gekregen van vrienden of familieleden. Uiteraard heeft een bronzen beeldje dat jij hebt ontvangen van dierbaren een extra speciale waarde. Ook kan het zo zijn dat jij jezelf hebt getrakteerd op een fantastisch bronzen beeldje van bijvoorbeeld DecoAction. Wat de achtergrond van het beeldje ook is; jij wilt natuurlijk dat dit beeldje mooi in het zicht staat. Over tijd kan het gebeuren dat een bronzen beeld of beeldje vervuild raakt. Brons is een niet edelmetaal en zal dus onder invloed van een natuurlijk proces een zekere mate van oxidatie ondergaan. Bij oxidatie wordt het oppervlak van het beeldje aangetast onder invloed van bijvoorbeeld (zure) regen, wind, stof of UV straling van de zon. Ondanks dat dit een natuurlijk proces is wil je oxidatie uiteraard voorkomen om jouw beeld in een zo goed mogelijke staat te behouden. Maar hoe maak je een bronzen beeldje precies schoon? Hieronder zijn een aantal handige stappen te vinden waarmee jij jouw bronzen beeldje mooi houdt.

 1. Maak het beeld schoon met warm water en een zachte spons. Bij deze stap is het erg belangrijk dat jij gebruik maakt van een zachte spons en niet bijvoorbeeld een schuurspons. Een schuurspons is namelijk erg ruw en kan het patina (de beschermlaag) van het bronzen beeldje aanpassen waardoor de oxidatie nog sneller optreedt.
 2. Wacht tot het beeld goed droog is. In de volgende stappen wordt namelijk gebruik gemaakt van was en dat werkt niet op de gewenste wijze wanneer het in contact komt met water.
 3. Voorzie het oppervlak van het beeldje met behulp van een zachte doek van een laag pH neutrale was.Laat de was een dag op het beeldje zitten zonder deze aan te raken. Geschikte pH neutrale was om een beeldje schoon te maken is bijvoorbeeld een blanke bijenwas wat te koop is bij diverse drogisterijen en webshops. Je kunt niet gebruik maken van synthetische wassoorten of bijvoorbeeld autowas.
 4. Poets de was licht uit met een zachte doek.
 5. Herhaal deze stappen ongeveer tweemaal per jaar met kleurloze pH neutrale was. Indien gewenst kunt u ook twee lagen was aanbrengen.

Wanneer jij jouw beeld buiten hebt staan dan is er naast oxidatie nog een ander groot vervuilingselement aanwezig waar jij last van kunt hebben: vogelpoep. Vogelpoep kun jij van jouw bronzen beeld verwijderen met behulp van lauw warm water en een zachte spons. Ook hier wordt het sterk afgeraden om een schuurspons te gebruiken omdat deze het beeld gaat beschadigen. Ook moet je bij het verwijderen van vogelpoep geen heet water gebruiken omdat dit de aangebrachte waslaag kan verwijderen waardoor het bronzen beeld meer kwetsbaar wordt voor de diverse weersinvloeden. Na het verwijderen van de vogelpoep met een zachte spons dient het beeld goed nagespoeld te worden met lauw warm water. Als jij deze tips volgt zal jouw bronzen beeld altijd blijven stralen als een echte eye catcher!