Legpuzzel maken en opbergen: 5 tips om dat goed te doen

Legpuzzel maken en opbergen: 5 tips om dat goed te doen

Een legpuzzel maken? Het is een populaire hobby, bij bovendien steeds meer mensen. Ze bestellen online een puzzel en gaan daar thuis mee aan de slag. Om een landschap te maken, een prachtig dier tevoorschijn te toveren of met een ander ontwerp. In 500, 1.000 of bijvoorbeeld 2.000 stukjes, waarmee ze op een leuke manier bezig zijn om iets moois te maken.

Maar, waar laat u de legpuzzel die u aan het maken bent als u even wilt pauzeren? En hoe moet dat als u ’s avonds weer wilt weten op de tafel waar u aan het puzzelen was? Gelukkig bestaan er meerdere manieren om de puzzel ook weer op te ruimen.

Legpuzzel maken: een populaire hobby

Een legpuzzel maken geldt als een van de meest populaire hobby’s. Voor jong en oud, dankzij de verschillende niveaus en natuurlijk dankzij de diverse ontwerpen en platen. Dus zin om door Italië te fietsen of even ontspannen bij een mooi landhuis in de natuur ? Het zijn zomaar een paar voorbeelden van geweldige puzzels, die velen bestellen om daarmee aan de slag te gaan.

5 tips om op te bergen


En dan het opbergen, omdat het vaak niet lukt om de puzzel in één keer te maken. We zetten daarvoor 5 verschillende mogelijkheden op een rij:

▪ Gewoon op tafel
▪ In een sorteerdoos
▪ Oprollen op een mat
▪ Plank op de grond
▪ Puzzelmap

1. Gewoon op tafel

De makkelijkste manier, ook al kost dit wel de meeste ruimte: gewoon op tafel. Zit u aan tafel om een legpuzzel te maken? Het is de populairste manier om ermee aan de slag te gaan. Lekker ontspannen en met het overzicht, zowel over de gemaakte delen als de stukjes die nog in de doos zitten.

Het opruimen valt helaas niet mee, behalve als de tafel groot genoeg is natuurlijk. Dan kunt u de puzzel die u aan het maken bent gewoon aan de kant leggen. Om daarnaast te gaan eten of om de tafel ergens anders voor te gebruiken als u die nodig heeft. Het is de makkelijkste manier, maar is helaas niet voor iedereen geschikt.

2. In een sorteerdoos

Op zoek naar een andere manier om de legpuzzel die u online heeft besteld halverwege weer op te ruimen? Dat kan bijvoorbeeld met een sorteerdoos. Die zorgt er niet voor dat de puzzel zelf opgeborgen kan worden, maar maakt het wel makkelijker om de rest niet steeds door de war te laten gaan.

In de sorteerdoos liggen de stukjes die u al heeft uitgezocht netjes apart. Om te voorkomen dat ze weer door elkaar gaan en u opnieuw moet beginnen. In plaats daarvan kunt u in ieder geval verder waar u was gebleven.

Tip: op zoek naar een ruimtebesparende oplossing? Gebruik een sorteerdoos met de mogelijkheid om te stapelen. Op die manier neemt het weinig ruimte in en kunt u toch gewoon verder gaan met de alvast gescheiden stukjes.

3. Oprollen op een mat

Misschien wel de bekendste manier om de puzzel op te bergen, mét de mogelijkheid om die in z’n geheel ergens anders neer te leggen. U kunt de puzzel oprollen op een speciale mat, waarop u de legpuzzel ook zal maken.

De mat is flexibel genoeg om op te rollen, maar zorgt ondertussen voor wat grip bij de stukjes. Om die als het ware een beetje bij elkaar te houden, waardoor de gemaakte delen niet meer uit elkaar zullen vallen. U rolt het geheel op tot een koker, om de puzzel op een kleinere ruimte toch zonder problemen op te kunnen ruimen.
Let op: gebruik de oprolmat enigszins voorzichtig. Op die manier voorkomt u dat de stukjes toch los van elkaar komen en uit elkaar zouden kunnen vallen.

4. Plank op de grond

Is het niet nodig om de puzzel af en toe op te rollen, maar zou u die wel graag willen verplaatsen? Een (dunne) plank op de grond is dan een goede keuze. U kunt de puzzel dan met plank en al verplaatsen, bijvoorbeeld om die tijdens het maken van de legpuzzel weer even op tafel te leggen. Belangrijk, om in een fijne houding aan de slag te gaan en dat bijvoorbeeld een langere tijd vol te houden.

Het is bij de keuze voor een plank natuurlijk belangrijk dat er op de grond voldoende ruimte beschikbaar is. En pas op met bijvoorbeeld kleine kinderen, die aan de puzzel zouden kunnen gaan zitten of er overheen kunnen lopen.

5. Puzzelmap

De mooiste oplossing voor het opbergen van een puzzel is misschien wel die van een puzzelmap. Het is vergelijkbaar met een plank op de grond, al is er nu sprake van een boven- en een onderkant. Dit zorgt ervoor dat de stukjes geen kant op kunnen, om die netjes bij elkaar te houden.

Legpuzzel online kopen

Een legpuzzel online kopen en daarmee aan de slag? Ontdek de verschillende puzzels en gebruik een van de bovenstaande methoden om die ook weer makkelijk op te kunnen bergen. Ideaal om te voorkomen dat de puzzels verloren gaan als u ze verplaatst. En handig om te voorkomen dat het geheel steeds op tafel moet blijven liggen, bijvoorbeeld als u daaraan wilt gaan eten.

Bestel online een leuke puzzel en gebruik de handige opbergmethoden, om er iedere dag of af en toe weer even aan te gaan zitten. Niet voor niets een van de meest populaire hobby’s, dus de moeite waard om een keer uit te proberen.