Legpuzzel kopen en samen maken: ‘begin niet bij de randjes’

Een legpuzzel kopen en daar samen mee aan de slag? Het leukste tijdverdrijf voor steeds meer gezinnen nu we allemaal veel meer binnen zitten. En samen naar andere hobby’s op zoek moeten, om maar niet steeds voor de televisie te hangen.

Bijvoorbeeld met de legpuzzels, die u gewoon online kunt bestellen. En waar u de ander flink mee kunt uitdagen, net als met de 3D houten puzzels die weer een heel andere tak van sport vormen.

NK Legpuzzelen: heuse wedstrijden


En over sport gesproken, dat is hoe het in Nederland al wordt benaderd als het gaat om puzzels. Niet door zomaar een legpuzzel te kopen en die in een paar weken tijd te leggen. Maar door daar wedstrijden voor te organiseren, tijdens het NK Legpuzzelen in Roelofarendsveen. Waar na zes voorrondes zelfs een heuse finale werd gespeeld. Om er uiteindelijk achter te komen wie in Nederland zich de koning van de puzzels mag noemen.

Door tijdens een race tegen de klok de duizend stukjes zo snel mogelijk op de juiste manier neer te leggen. Om de puzzel compleet te maken en op die manier de beloning stukje bij beetje zelf vorm te geven. Als geweldige prestatie, die natuurlijk ook zonder het sportelement ontzettend leuk is.

Bijvoorbeeld als u minder ervaring heeft dan Jan van Haasteren, die geldt als een absolute grootheid op dit gebied. En die onder andere door de NOS gevraagd werd naar wat zijn verwachtingen waren. Over de finale tijdens het NK, waarbij de beste puzzelaars van Nederland het tegen elkaar op zouden nemen. Met de kleurrijke puzzels die we allemaal kennen. Waarmee we in een aantal gevallen groot zijn gebracht, net als met de strips die hij tekende.

Beste tip: sorteren op kleur


De organisator van het NK Puzzelen deed bij de NOS bovendien een belangrijke tip uit de doeken. Die de mythe van de randjes ontkrachtte, iets waarvan de meesten het idee hebben dat het een goed idee is om daarmee te beginnen. Als zij puzzels kopen gaan ze daarna aan de slag met de vier hoeken en vervolgens de randjes. Om de basis in ieder geval goed neer te leggen en daarna eens verder te gaan kijken naar wat erbij moet komen.

Fout, zo stelt de organisator van het Nederlands Kampioenschap. Hij is van mening dat het juist belangrijk is om de randen nog even te laten voor wat het is. En de puzzel vooral op kleur te sorteren, om op die manier inzichtelijk te maken welke stukjes waar ongeveer zullen horen. Hij stelt dat het zonder van de tijd is om eerst naar de randjes en de hoekjes op zoek te gaan. “Want, als u ze eerst op kleur uitzoekt en u pikt dan meteen de randjes eruit slaat u twee vliegen in één klap.” Het is wellicht een handige tips voor iedereen die online een van de legpuzzels wil kopen, om daar de komende tijd zelf mee aan de slag te gaan. Ook als dat niet in recordtijd hoeft, maar als u wel zoekt naar een manier om het met elkaar wat leuker te maken. Door aan een puzzel te beginnen en samen toe te werken naar de uiteindelijke beloning. Van een puzzel die af is, om te laten zien wat een geweldig plaatje er op die manier verschijnt.

Leuk tijdverdrijf: samen aan de slag


Dus zin om een van de legpuzzels te kopen en daar zelf mee aan de slag te gaan? Leuke exemplaren zijn bijvoorbeeld de Along the Peace en de Autumn on the Hills. Die bovendien nog niet te veel stukjes bevatten en daardoor ook goed te doen zijn voor iedereen die zich nog niet meteen in wil schrijven voor het Nederlands Kampioenschap op dit gebied.

Tip: bent u juist wel op zoek naar een flinke uitdaging? Dan zijn de Camping Friends en de Autumn Reflection een goede keuze. Beiden met 3.000 stukjes, voor voor de echte liefhebber die bovendien al wat ervaring heeft met puzzels.

De puzzels en legpuzzels zijn er op ieder niveau, om daarmee rustig aan te beginnen of om het niveau vervolgens een beetje verder op te voeren. En om er een leuke uitdaging van te maken, waar iedereen zich in kan vinden. En waar u samen aan kunt werken of waar u alleen mee aan de slag kunt, om het op de momenten dat we thuis moeten blijven zo leuk mogelijk te maken.

Legpuzzel kopen: uitgebreid assortiment


Je kunt online de legpuzzel kopen waar u naar op zoek bent, waarmee u voor maximaal een paar tientjes uren tijdverdrijf in huis haalt. Of om cadeau te doen aan iemand anders, en op die manier een keer heel origineel voor de dag te komen. Met een puzzel met een afbeelding die past bij de ontvanger of die iets vertelt over waar u uw graag mee bezighoudt. Zodat jullie op die manier nog even extra aan elkaar kunnen denken en het een geweldig cadeau wordt.

Ontdek online de verschillende legpuzzels die u kunt kopen en onthoud daarbij dat het belangrijk is om eerst op kleur te sorteren en ondertussen de stukjes voor de randen te verzamelen. Om mee te kunnen komen met de beste puzzelaars van Nederland of om het uzelf de volgende keer gewoon een beetje makkelijker te maken.