Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld 1-2 werkdagen in huis       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

De tafelklok, wat moet je er over weten?

De tafelklok, wat moet je er over weten?

Klokken zijn er in verschillende vormen, maten en materialen. Daar is de tafelklok er ook eentje van. En ook de tafelklok kan je vinden in verschillende vormen, maten en materialen. Maar weet je nu ook wat een tafelklok is en hoe die werkt? Daar komt dan nu verandering in.

Wat is een tafelklok?

Een tafelklok is kleiner dan een wandklok. Het is wel een klok dat minder snel opvalt. Het uurwerk kan verschillend zijn maar wel naar de eigen wens. De tafelklok is heel erg handig in gebruik. Tegenwoordig leven we heel erg met de tijd en is een klok handig om in de buurt te hebben.

Vroeger waren er eerst nog helemaal geen klokken om op te hangen en waren er dan ook alleen maar tafelklokken. Nu kwamen de tafelklokken ook alleen voor bij de mensen die wat rijker waren. Dan zat er een handvat aan en als ze naar een andere kamer gingen dan werd de klok mee genomen. De klok stond dan in hoofdzaak op een tafel.

Nu moet je echt niet denken dat tegenwoordig de tafelklok alleen maar op een tafel staat. Nee hoor, je kunt ze overal neerzetten. Op een kast, een bijzettafeltje, bureau en zelfs in een douche. De tafelklokken hebben ook hele verschillende ontwerpen, groottes en materialen waaruit gekozen kan worden.

De functie van een tafelklok

De belangrijkste functie van een tafelklok modern is dat er gemakkelijk de tijd op af te lezen valt. Tevens hoeft een tafelklok niet eens een praktische functie te hebben. Het kan ook juist een mooie aanvulling zijn in het interieur als accessoire. Het neemt weinig ruimte in beslag waardoor het makkelijk op een ondergrond gezet kan worden. Dus niet alleen maar op een tafel. Daarbij hoeft er voor een tafelklok geen gaatje geboord te worden om deze op te hangen aan de muur.

Soorten, ontwerpen en materialen van tafelklokken

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten tafelklokken. Nu heb je natuurlijk de tafelklok modern maar ook de antieke tafelklokken zijn nog steeds in gebruik. Vaak kiest iemand een klok die in de smaak valt maar die ook goed in het interieur past. Nu is het wel zo dat bij de antieke tafelklokken deze vaak van hout zijn en de moderne tafelklokken hebben een combinatie van materialen. Zelfs het uurwerk kan heel erg verschillen.

Tegenwoordig worden de meeste tafelklokken met een quartz uurwerk gemaakt dat op batterijen loopt, het is ook nog steeds mogelijk om een tafelklok te vinden met een mechanisch uurwerk. Dit uurwerk kan dan zelfs nog opgewonden worden met een sleutel. De tafelklokken met een mechanisch uurwerk zijn vaak maar in beperkte oplage te verkrijgen.

De tafelklok design lopen ook heel erg uiteen. Voor elk interieur of smaak is er wel een tafelklok te vinden.

Waar let je op bij de aankoop van een tafelklok?

Om toch wel een goed inzicht te krijgen van tafelklokken is goed om de volgende tips eens te lezen:

Het type tafelklok: Er zijn verschillende tafelklok design. Je hebt namelijk analoge en digitale modellen. Bij analoge klokken wordt de tijd op klassieke wijze weergegeven met een wijzer en wijzerplaat en heel soms ook een seconden plaat. De digitale modellen zijn net als bij een telefoon digitaal. Je kunt de tijd heel precies zien. Er is zelfs klok tafelmodel waarbij je een lichtgevend display hebt.

Materialen van de tafelklokken: Bamboe is toch wel een heel populair materiaal voor klok tafelmodel. Nu is dit ook wel een materiaal dat groeit zonder schadelijke stoffen zoals insecticiden. Het is dus een ideaal materiaal. Wanneer een tafelklok design van hout is dan heeft het vaak een warme en rustieke uitstraling. Een metalen klok ziet dan ook vaak strak en koel uit maar door de robuustheid doen ze het goed.

Het ontwerp of de vorm van een tafelklok: Wat betreft het ontwerp of de vorm van een tafelklok is er heel erg veel keuze. Zo kan je een tafelklok modern vinden als motor, fotocamera, telefoon, fiets, vogel maar je kunt het niet zo gek bedenken. Je kunt natuurlijk ook voor een vierkante tafelklok gaan. Het belangrijkste is dat het ontwerp of de vorm past bij het interieur waar de tafelklok komt te staan.

De tafelklok, klein maar fijn!

Nu denkt iedereen dat door de naam van de klok tafelmodel deze op een tafel hoort te staan. Maar de tafelklokken kunnen op veel meer plekken staan zoals op een schouw, kast of een bureau. De tafelklok heeft natuurlijk geen wekkerfunctie maar ze zijn wel praktisch en ook nog eens een decoratieve accessoire voor de ruimte waar je het wilt plaatsen. Het mooie van een tafelklok is dat als je het in de kamer zat bent dat je de tafelklok ook op de slaapkamer kan zetten. Je kunt het eenvoudig in een andere ruimte plaatsen.