Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld 1-2 werkdagen in huis       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

De tafelklok, wat is het belangrijkste om te weten?

De tafelklok, wat is het belangrijkste om te weten?

We kennen heel erg veel klokken die we aan ons interieur kunnen toevoegen. Niet alleen om de tijd te weten maar ook om het interieur op te fleuren. Er is dan ook een grote keuze aan tafelklokken. Niet alleen de vorm en kleur maar ook materialen en uitvoeringen.

Wat is een tafelklok?

Eigenlijk zegt de naam al een beetje wat het voor een klok is. Deze kan op een tafel staan. Ze zijn er al zolang, sinds de tijd dat er nog geen wandklokken waren. Maar een tafelklok hoeft niet alleen maar op een tafel te staan het kan ook op een schoorsteen, kast of bijzettafeltje. Er zijn verschillende soorten klokken zoals een pendule of een stolpklok.

De tafelklok en zijn geschiedenis

In de tijd dat er nog geen klokken waren om die op te hangen aan de muur had je alleen nog maar tafelklokken. In de tussentijd zijn de klokken al een stuk mooier afgewerkt maar hebben ze ook een bepaald soort slag- of speelwerk. Vroeger hadden de welgestelde families een klok. Omdat ze ook niet voldoende geld hadden om in iedere kamer een klok te hebben hadden de meeste tafelklokken een handvat waardoor de klok meegenomen kon worden naar de andere ruimte.

In de jaren 1900 was de schoorsteen de belangrijkste plek voor een tafelklok. Op elke schoorsteen vond je wel een tafelklok. De schoorsteenpendules werden hiervoor gemaakt. De tafelklokken zijn sinds die tijd niet meer weg te denken uit een interieur. Er voor iedere interieur wel een tafelklok te vinden omdat het aanbod groot is.

Wat kan je allemaal met een tafelklok?

Een tafelklok kan je op een tafel of kast zetten wanneer je geen plek hebt om een klok aan de muur te hangen. Een tafelklok is vaak klein van formaat en daarom kan het juist op veel plekken neergezet worden. Nu hoeft tegenwoordig een tafelklok alleen niet meer de functie te hebben om de tijd te kunnen aflezen maar het kan ook als accessoire dienen op een kast, tv-meubel of de schoorsteen. Doordat de tafelklok vaak klein van formaat is brengt het juist een extra detail aan in het interieur.

Welke soorten tafelklokken zijn er?

Omdat de tafelklokken er in verschillende soorten zijn willen we deze eens in het licht te zetten. Een tafelklok kan je natuurlijk gebruiken in een modern interieur maar ze zijn er ook voor een klassiek interieur. Heb je een klassieke tafelklok kan deze heel erg goed uitkomen in een modern interieur. Het kan zelfs een speciale sfeer brengen. Maar ook een moderne tafelklok kan evengoed de juiste sfeer brengen in een klassiek interieur.

Tegenwoordig hebben veel tafelklokken een quartz uurwerk en ze hebben batterijen. Natuurlijk zijn de traditionele tafelklokken met een mechanisch uurwerk die je moet opwinden met een sleutel er ook nog steeds. Bij DecoAction.nl heb je tafelklokken in allerlei vormen en maten. Zo vind je een tafelklok telefoon en een tafelklok fiets.

Je hebt ook een kalenderklok. Deze is net zo groot als een tafelklok alleen kan je van deze klok meer informatie aflezen als alleen maar de tijd. Vaak kan je ook de datum, maand, jaartal en soms zelfs het weer aflezen. De kalenderklok komt wel goed uit in een modern interieur maar in een klassiek interieur komt het niet heel erg goed uit. Het meest bekende type tafelklok is toch wel de pendule. Hierbij denken mensen meestal aan een tafelklok met een houten kast waar een slinger aan zit en een mechanisch uurwerk met slagwerk. De naam van de pendule hebben ze gevonden omdat de slinger steeds heen en weer gaat. Een pendule kan een mooie blikvanger zijn in een interieur maar ook een extra aanvulling.

Verder zijn de stolpklokken heel bekend als het type tafelklok. Een stolpklok wordt ook wel jaarpendule genoemd. Deze klokken kan je herkennen aan de glazen stolp en een messingkleurige voet. De stolpklokken zijn er in messing kleur, zilverkleur en ook in een tweekleurige uitvoering. De stolpklokken hebben een quartz uurwerk wat op batterijen werkt. Ze hebben ook meestal geen slagwerk. De stolpklokken hebben verschillende formaten.

Waar ga je op letten bij de aankoop van een tafelklok?

Wanneer je een tafelklok gaat kopen is het altijd goed om een aantal punten in de gaten te houden zodat je de juiste tafelklok koopt. Deze punten die je in de gaten moet houden zijn:

• Het design kiezen dat past bij je interieur.
• Kies een vorm van tafelklok wat je wens is en wat bij het interieur past
• Neem een tafelklok met een grote wat goed in het interieur aansluit
• Een tafelklok kan uit verschillende materialen bestaan, kies een materiaal wat bij de rest van je interieur past
• Houdt ook de kleur van de tafelklok goed in de gaten. Ook dit moet in het interieur passen
• Kies een prijs die past bij je portemonnee