Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Onderhoud aan een klok, waarom is het belangrijk?

Onderhoud aan een klok, waarom is het belangrijk?

Vaak merk je dat je klok van slag is als het slagwerk vertraagd is, een wijzer blijft hangen of de klok slaat een totaal aantal uren. Het kunnen natuurlijk verschillende oorzaken zijn waarom de klok van slag is. En juist dan is het goed om de klok goed te onderhouden om slijtage te voorkomen. Maar hoe doe je dat dan?

Oorzaken van slijtage aan wandklok groot

Slijtage aan een klok kan verschillende oorzaken hebben. Bij oudere klokken kan het aan de veren liggen omdat de rek er uit is of de lagers zijn versleten en dan werkt het raderwerk niet meer goed. Het kan natuurlijk ook een ophoping zijn van vuil en stof. En vaak de meest erge oorzaak die we vinden is dat er een ongelukje gebeurd is met de klok. Dit kan een ongelukje zijn als de wijzer de verkeerde kant op draaien wat dus niet kan of heb je hem verplaatst en tikt hij toch niet meer zoals hij hoort te doen. Een antieke klok moet dus altijd goed onderhouden worden. Hier moet je dan wel weer verstand van hebben om dat zelf te kunnen doen anders doe je er goed aan om de klok naar een vakman te brengen.

De meeste moderne klokken tegenwoordig werken op batterijen en als de klok niet meer goed werkt ligt dit vaak al gauw aan de batterij. Het vergt dus bij de klokken van tegenwoordig veel onderhoud aan de batterijen. Ook bij deze klokken kunnen vuil en stof een oorzaak hebben. Daarom is het goed om ze ook daar goed op te onderhouden.

Waarom onderhoud door een klokkenmaker gedaan moeten worden

Het onderhoud van een klok is afhankelijk van ouderdom maar ook waar de klok hangt. Een oudere klok heeft iedere vijf tot tien jaar een schoonmaak- en onderhoudsbeurt nodig. Wanneer het uurwerk gesmeerd moet worden kan dit het beste door een klokkenmaker gedaan worden. Soms willen mensen hun eigen klok smeren en daar gebruiken ze dan naaimachine olie voor en in sommige gevallen zelfs slaolie. Het resultaat is dat stof en vuil met de olie vermengt en dat loopt dan door het hele raderwerk en dat loopt dan vast. Juist dat is wat er voor zorgt dat de slijtage aan de klok alleen maar sneller gaat.

Schoonmaken van de klok

Wanneer je slijtage aan een klok wilt voorkomen is schoonmaken heel erg belangrijk. De klok kan dan ook beter naar een klokkenmaker gebracht worden zodat die de juiste schoonmaakmiddelen kan gebruiken. Helemaal als het gaat om een antieke klok, de originele staat moet daar zoveel mogelijk behouden worden. Ook moet vuil en stof verwijderd worden om de mechaniek in de juiste conditie te houden. De mechaniek mag niet te veel gepolijst worden en ook veranderingen mogen niet zoveel aangebracht worden.

Wat is het risico als de klok zelf gerepareerd word

Als een klok voor onderhoud en schoonmaken naar een klokkenmaker gaat houdt die rekening met de geschiedenis van de klok en restaureert de klok ook op een verantwoorde manier. Dit restaureren gebeurd alleen wanneer dit ook echt nodig is. Daarom is het ook geen goed idee om zelf de klok te repareren of schoon te maken of door een hobbyist. Er moeten natuurlijk ook de juiste gereedschappen, materialen of vaardigheden voor zijn anders wordt de klok onherstelbaar beschadigd. Als het een klok is wat een erfstuk is dan kan het aardig in de waarde zakken. Wil je dus er zeker van zijn dat de klok goed onderhouden en schoongemaakt wordt dan kan je het beste naar een klokkenmaker gaan.

Wat wordt er schoongemaakt aan een klok?

Wanneer je een wandklok groot naar een klokkenmaker brengt om schoon te maken dan worden er een aantal onderdelen goed gereinigd. Vaak wordt er gevraagd of er klachten zijn aan de klok en wordt er gekeken wat er met de klok aan de hand is. Het uurwerk wordt in zijn geheel gereinigd. Ook wordt er naar veren en andere onderdelen gekeken of deze schoon of gerepareerd moeten worden. Wanneer er een ketting aan de klok zit wordt deze ook gereinigd. Alle onderdelen worden gereinigd en nagekeken met een vergrootglas voor ze weer in de klok gezet worden. Daar waar olie nodig is wordt dit toegevoegd.