Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Wat wil je weten over de buiten thermometer

Wat wil je weten over de buiten thermometer

Wanneer je wilt weten of je al zonder jas naar buiten kan of lekker even in het zonnetje kan zonder jas is een buiten thermometer een mooie graadmeter. Je kunt dan goed zien wat de temperatuur buiten is. Je wilt je natuurlijk wel op de juiste temperatuur kunnen kleden.

De geschiedenis van de weermetingen

Het is alweer vier eeuwen geleden dat men voor het eerst temperatuur- en vochtmetingen gingen doen. Nederland was het eerste land dat de temperatuur systematisch bijhield. In 1593 heeft de Italiaan Galileo Galilei een thermoscoop uitgevonden wat de voorloper is van de thermometer. Men noemde het ook wel de Florentijnse thermometer.

De thermoscoop was een lange verticale buis die rechtop stond en die bovenaan afgesloten was met een glazen bol. De andere kant van de buis stond in een bak water. Wanneer de temperatuur hoger werd zette de lucht in de bol uit en het water werd omlaag gedrukt.

In 1724 heeft de Nederlandse Fahrenheit de eerste bruikbare thermometer uitgevonden die uit een buisje met kwik bestond.

Hoe werkt de buiten thermometer

Eigenlijk is het heel erg simpel hoe de buiten thermometer werkt. Wanneer het warmer wordt buiten gaat het streepje omhoog en wanneer het kouder wordt zakt het weer. Je kunt dus goed aflezen welke temperatuur het als het streepje is gestopt. Vroeger zat er kwik in de thermometers maar omdat dit giftig is mag dit niet meer en zit er tegenwoordig gekleurd alcohol of een andere kleurstof. Eigenlijk meet de buiten thermometer de luchttemperatuur en niet de temperatuur van de zon.

Waar hang je de buitenthermometer op de beste plek?

Iedereen vindt het toch wel leuk om te weten wat de temperatuur buiten is maar het is ook handig zodat je weet hoe warm of koud je jezelf moet kleden. Een buiten thermometer wordt vaak verkeerd neer gehangen. Dit is niet heel erg in de winter maar in de zomer geeft dit toch wel hele rare temperaturen. Meestal hangen mensen de thermometer tegen een muur in de zon.

Het allerbeste is het dat je de buitenthermometer op een stok in de tuin zet. De stok mag dan zo ongeveer anderhalve meter zijn en wel in de wind. De thermometer moet dan wel in de schaduw staan maar wel voldoende lucht opvangen. Juist dan heb je de juiste buiten temperatuur.

Verschillende soorten buitenthermometers

Bij Decoaction.nl hebben we heel erg veel verschillende buiten thermometers. Er is keuze voldoende ook om een mooie design buiten thermometer te gebruiken. Zo hebben we de verschillende uitvoeringen die ook met verschillende materialen zijn. We hebben ze in leistenen, kozijnen thermometer van gietijzer, de Galileo thermometer maar ook de emaille thermometer. Het is zelfs mogelijk om een buiten thermometer te kiezen die een prachtig figuur heeft.

De Galileo Thermometer

We zullen de Galileo thermometer eens wat beschrijven. Deze thermometer is ontworpen door Galileo. Hij deed een aantal uitgemeten ballen in een cilinder die gevuld werd met een bepaalde vloeistof. Doordat de temperatuur stijgt of daalt, gingen de ballen omhoog of omlaag. Doordat de vloeistof wat dichtheid betreft veranderde omdat de temperatuur stijgt of daalt. Wanneer de temperatuur stijgt, wordt de vloeistof minder dicht en de zwaardere ballen zakken naar beneden. De bal die het laagst is die geeft de juiste temperatuur aan. Deze thermometer is niet heel erg geschikt voor buiten maar als decoratie wordt deze vaak toch wel gebruikt in een overkapping of dergelijke.

De kozijnthermometer gietijzer

Deze eenvoudige maar toch wel hele handige thermometer willen we toch wel aanhalen. De kozijnthermometer heeft de mogelijkheid om te draaien. Op die manier kun je van binnen uit aflezen wat de temperatuur buiten is. Je monteert hem op het kozijn en draait het dan zo dat je van binnen uit kan aflezen wat de temperatuur is.

Thermometer uil

Om te laten zien dat we ook thermometers hebben die in thema’s of verschillende figuren zijn nemen we de thermometer uil. Deze thermometer bestaat uit de vorm van een uil en is van gietijzer. Deze thermometer geeft uitstekend de temperatuur aan wanneer het op de juiste plek in de tuin hangt. Zo heb je een leuke thermometer en tegelijk een tuinassortiment voor in de tuin.