Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Uit hoeveel stukjes mag jouw puzzel bestaan

Uit hoeveel stukjes mag jouw puzzel bestaan

Puzzelen, een heerlijk tijdverdrijf om te doen. Zeker in de wintermaanden is dat wel iets wat je heerlijk binnen kunt doen en waar je urenlang mee bezig kunt zijn. Zelfs de kleinere puzzels kunnen dan voldoening geven. Ga je na het maken de puzzel terug in de doos doen of heb je er andere plannen mee?

De legpuzzel bestaat al sinds 1750 en werd in het begin legkaart genoemd. De legkaart werd al heel erg snel gebruikt voor kinderen als leermiddel bij topografie. Dan werden de stukjes uit hout gezaagd. Elk land was een stukje zodat ze wisten aan de vorm hoe het land er uit zag. Tegenwoordig worden de puzzels nog steeds gebruikt om woorden, vormen en kleuren te leren.

Legpuzzels, in alle soorten, maten en stukjes

Wanneer je het over legpuzzels hebt dan denk je al gauw aan de traditionele vormen van puzzelstukjes die iedereen wel kent. Toch zijn er ook puzzels te koop die bijzondere vormen hebben wat stukjes betreft. Deze puzzels zijn vaak nog een grotere uitdaging dan dat de ouderwetse puzzels zijn. Juist door de andere vormen heeft het net nog even wat meer concentratie nodig om dan zo een gave puzzel tot een mooi einde te brengen. Je hoeft er dan ook zeker niet aan te denken dat je zo een puzzel binnen een korte tijd af hebt. Helemaal niet erg natuurlijk, het is juist een mooie ontspanning. Zie je het al voor je? Jouw partner of jouw vriendin en jij, samen aan tafel om die puzzel weer een stuk verder naar het einde te brengen? Een heerlijke bezigheid vind je niet? Wat lekkers te drinken erbij en een goed gesprek zorgen dan voor een totaal ontspannen sfeertje.

Bij Decoaction kan je natuurlijk verschillende soorten puzzels halen die er ook in verschillende stukjes zijn. Zo hebben we de puzzels 1000 stukjes maar ook de puzzels 500 stukjes. Natuurlijk zijn ze er ook in verschillende afbeeldingen. We mogen de 3D puzzels natuurlijk ook niet vergeten. De 3D puzzels kunnen na het maken als woondecoratie gebruikt worden. Er zijn dan ook verschillende 3D puzzels waar je uit kan kiezen van motor tot dieren of een brug.

Waarom zou je gaan puzzelen

Puzzelen is natuurlijk niet alleen voor kinderen maar ook volwassenen hebben hier profijt van. Er zijn eigenlijk vier redenen om te gaan puzzelen:

Je geheugen verbeterd: Tijdens het puzzelen wordt de linker en de rechterhelft van je hersenen gebruikt. De linkerkant is de analytische kant die zorgt er voor dat je de stukjes op een logische manier sorteert. De rechterkant is de creatieve kant. Die zorgt er voor dat je intuïtief werkt omdat je het grotere geheel ziet. Beide helften zijn aan het werk tijdens het puzzelen. Doordat je verbindingen in je hersenen maakt heb je het vermogen tot leren, onthouden en begrijpen.
Je krijgt er een gelukkig voel door: Je herkent het gevoel vast wel dat je net dat ene puzzelstukje vindt wat op die plek hoort die je al even aan het zoeken was. Daar wordt je dus gelukkig van wat dan weer veroorzaakt wordt door het hormoon dopamine. Men noemt dit ook wel een geluksstofje. Bij beloning van gedrag komt dit vrij. Daarom kan je ook niet snel stoppen met puzzelen. Dopamine kan er voor zorgen dat de motoriek beter wordt, een verhoogde concentratie komt, dat men optimistischer is en het vertrouwen wordt groter.
Het ontspant: Nu zorgt een legpuzzel er voor dat onze hersenen geactiveerd worden maar het zorgt er ook voor dat we ons ontspannen. Door het rommelen door de puzzelstukjes stimuleer je de geest en kom je in een meditatie. De rust levert je zelfvertrouwen en stressmanagement op.
Het is een gezellige bezigheid: Door een puzzel te maken samen maak je een band onderling. Door samen een puzzel te maken kan het vele gezellige momenten opleveren. Je kunt zelfs tijdens het puzzelen de dag door spreken maar ook gewoon een gezellig praatje maken.

Zo zie je maar dat puzzelen niet alleen het trainen van je hersenen is maar dat het ook een mentale uitdaging is. Natuurlijk is dit heel goed educatief speelgoed voor kinderen maar het is dus ook zinvol voor volwassenen.