Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Puzzelen, het “nieuwe” kleuren voor volwassenen

Puzzelen, het “nieuwe” kleuren voor volwassenen

Een puzzel leggen heeft een aantal voordelen. Het stimuleert namelijk je vindingrijkheid en verbetert je geheugen. Het helpt je met het ontspannen en zorgt ervoor dat je minder stress ervaart. Het is een fijne bezigheid wanneer je even niets anders te doen hebt en totaal wil kunnen ontspannen. Langzaam maar zeker zie je onder je handen een prachtige afbeelding tevoorschijn komen. Elk stukje wat je neerlegt maakt je nieuwsgierig naar het volgende stukje wat je aan kunt sluiten.

Wat leuke weetjes over legpuzzels

We hebben wat leuke weetjes voor je over legpuzzels. Wist je bijvoorbeeld dat de puzzel is ontstaan als leermiddel? Al in 1760 kwam John Spilsbury met het idee om de puzzel als leermiddel in te zetten bij topografie. Aan scholen leverde hij landkaarten die geplakt waren op mahoniehout en in stukken gezaagd waren. De landen waren exact langs de landsgrenzen afgezaagd. Hierdoor ontstonden er dus puzzelstukjes die precies in elkaar vielen. Doordat de eerste puzzels eigenlijk landkaarten waren werden ze in het begin dus ook legkaarten genoemd. Later is de term legpuzzel ontstaan en nog wat later werd het al gewoon puzzel.

Materialen en vormen

Toen de puzzels net in opkomst waren werden ze vooral uit hout gemaakt. Nu zijn de meeste puzzels van karton en worden ze met een stansmes uitgesneden. Ook zijn er puzzels die gemaakt zijn van rubber, foam, plastic en papier. De puzzelstukjes zoals wij ze nu kennen werden pas rond 1800 uitgevonden. De deeltjes haken in elkaar en maken het verschuiven veel minder makkelijk. Soms hebben puzzelstukjes zelfs herkenbare vormen. De kleinste puzzelstukjes die ooit zijn gemaakt zijn maar 1 millimeter groot. Dit is niet meer ideaal om bij te ont stressen natuurlijk

De grootste puzzel allertijden in Nederland

De grootste puzzel allertijden heeft een formaat van 6.80 meter bij 1.90 meter en heeft 40320 stukjes. Deze puzzel is gemaakt door de Nederlander Kees Molenaar in 2017. Wekenlang is hij hiermee bezig geweest, uren per dag. Dagen van 10 uur puzzelen waren voor hem geen uitzondering. Door ruimtegebrek kon hij deze puzzel niet thuis kwijt en mocht hij dat in zijn stamkroeg doen waar er wel de ruimte voor was. Toch is er een puzzel gemaakt die nog groter was. Echter was dit niet in Nederland maar in Vietnam. Daar hebben ze een puzzel gemaakt die uit 551232 stukjes bestaat en een afmeting heeft van ongeveer 15 bij 23 meter. Om je een idee te geven hoe groot dat is, het heeft ongeveer de afmeting van een basketbalveld.

Ga jij de uitdaging aan?

Natuurlijk hebben wij bij DecoAction niet zo een grote puzzel als we net hebben beschreven maar wel hebben wij een leuk assortiment met puzzels die zeer zeker ook de moeite waard zijn om te maken. Wanneer jij deze allemaal wil gaan maken ben je toch een goed aantal uren onder de pannen om dit voor elkaar te krijgen. Wist je trouwens dat er een bekende band ooit een lied heeft geschreven over puzzels? De Rolling Stones hebben namelijk het nummer jigsaw puzzle geschreven in 1968. Wil je dus helemaal in de stemming komen dan zouden wij zeggen, kies een mooie puzzel uit, maak plaats op tafel, zoek het nummer van de Rolling Stones op en begin heerlijk ontspannen aan het maken van zo een mooie plaat. Wanneer je deze dan af hebt kan je hem opplakken als je dat leuk vindt en heb je meteen een mooi schilderij voor aan de muur. Zo heb je na urenlang puzzelplezier ook nog eens urenlang kijkplezier. Mooi meegenomen toch? Dubbel plezier van al je mooie en harde werk.