Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Tijdloos speelgoed

Tijdloos speelgoed

Speelgoed is er natuurlijk al jarenlang om de kinderen te kunnen vermaken. Dat in de loop van de jaren het soort speelgoed verandert is dat weten we allemaal. Waar er vroeger gespeeld werd met tollen, hoepels en ballen daar wordt er nu vooral gespeeld met game consoles, telefoons en andere technische dingen. Er is ook speelgoed wat tijdloos genoemd wordt omdat het eigenlijk nog steeds in trek is. Welk speelgoed is dat nu eigenlijk?

Veranderingen door de jaren heen

Door de jaren heen zijn er vanzelfsprekend wat veranderingen die hebben plaats gevonden op het gebied van speelgoed. We vertelden net al dat we van het spelen met tollen, hoepels en ballen vooral zijn gegaan naar het spelen met game consoles. Toch is er ook wel speelgoed wat er nog steeds is en waar nog steeds gretig gebruik van gemaakt wordt. Kijk bijvoorbeeld eens naar poppen. Die waren er vroeger al maar dat is er nu nog steeds. Dat is iets wat ook niet snel zal veranderen.

Een ander stuk speelgoed wat nog steeds in trek is dat is een puzzel. Door de jaren heen zijn daar ook wel wat veranderingen in opgetreden. De puzzel is begonnen als een plat geheel wat uit diverse stukjes bestaat die precies in elkaar passen. Daarin is eigenlijk nog niet heel veel veranderd.

Er zijn puzzels in verschillende formaten te verkrijgen. Het aantal stukjes verschilt ook samen met het materiaal waarvan het is gemaakt. Voor kleine kinderen zijn er de houten puzzels die voorzien zijn van een knopje waaraan je het op kunt tillen. Voor de wat oudere kinderen gaan we al snel naar de puzzels die bestaan uit een soort van samengeperst karton en zijn het aantal stukjes ook al wat meer en vaak ook wat kleiner. Je kunt elke keer een stapje moeilijker gaan.

Wist je dat de grootste puzzel op de wereld wel bijna 15 meter bij ruim 23 meter is en bestaat uit 551232 stukjes? Je vraagt je toch af hoelang iemand daarmee mee bezig geweest moet zijn voordat die persoon er het laatste stukje in heeft gelegd.


Van plat naar 3D

Inmiddels zijn er ook puzzels waarvan je echt iets kunt bouwen. Dit noemen we 3D puzzels. De stukjes daarvan zijn zo gevormd dat ze precies in elkaar passen. De 3D puzzel is echt iets van de laatste jaren en bied zelfs voor volwassenen heel wat uren aan ontspanning.

Een 3D puzzel wordt heel vaak omhoog gebouwd. Dit kunnen dan bijvoorbeeld gebouwen zijn maar ook dingen als bijvoorbeeld een auto of een motor. Er zijn zelfs 3D puzzels die wanneer ze klaar zijn niet eens meer als een puzzel te herkennen zijn.

Ander tijdloos speelgoed

Er is behalve de puzzel nog meer tijdloos speelgoed te noemen. Je kunt dan denken aan de al eerder genoemde poppen maar ook auto’s, lego en Playmobil is tijdloos. Het bestaat allemaal al zolang dat we het eigenlijk niet meer uit de kinderkamers weg kunnen denken. Heb jij dat ene autootje nog wat je vroeger van opa en oma hebt gekregen of die ene pop die altijd met jou mee moest wanneer je ergens op visite ging.

Als kind zijnde hebben we vast en zeker allemaal wel een stuk speelgoed gehad wat favoriet is geweest. Misschien heb je die zelfs wel doorgegeven naar je eigen kinderen of neefjes en nichtjes? Of heb je het bewaard omdat je graag aan die leuke ontspannen tijd van toen herinnert wil worden? Bij het zien van het oude speelgoed roept het vaak ook mooie herinneringen op. Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat het een soort van “memory lane” is.