Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Thermometer buiten, wat moet ik er van weten?

Thermometer buiten, wat moet ik er van weten?

Iedereen heeft wel eens een buiten thermometer gehad. Het is dan ook een bekend middel om het weer te kunnen meten. Het weer en de temperatuur zijn een onderwerp wat het meest besproken is onder de mensen. Daarom is de thermometer ook bekend.

Wat is een buitenthermometer?

Met een buiten thermometer kan je de temperatuur van de buitenlucht meten. Dit kan al eenvoudig met een simpele thermometer. Het hoeft echt geen uitgebreide thermometer te zijn, per slot van rekening hadden we die vroeger ook niet. Toen hadden we een kwikmeter die ons de temperatuur aan gaf. Tegenwoordig zijn er de digitale thermometers

Geschiedenis van de thermometer

Eind 16e eeuw is de thermometer in Italië uitgevonden door Galileo Galilei. De goede schaalverdeling heeft ruim een jaar geduurd. In het begin waren ze gevuld met water en weer veel later met alcohol. Toen werden ze nog Thermoscoop genoemd. In de tussentijd werd er in Amsterdam door Gabriel fahrenheit een betrouwbare thermometer gemaakt. In de glazen buis zat kwik die ook afgesloten was. De thermometer reageerde niet op luchtdruk-veranderingen. In die tijd werden de getallen met een minteken nog niet gebruikt en was het 0 graden als laagste temperatuur. Toen men eenmaal de 0 graden als vriespunt had en 100 graden bij het kookpunt ging men dit de verdeling de schaal van Celsius noemen. Dit is nog steeds zo.

Hoe werkt een buitenthermometer?

Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om te weten hoe de buitenthermometer werkt. Wanneer het streepje omhoog gaat wordt het warmer en wanneer het naar beneden gaat wordt het kouder. Je kunt dan dus aflezen hoe warm of koud het buiten is. Vroeger zat er kwik in de thermometers maar omdat dit giftig is, werd het verboden. Tegenwoordig zijn de thermometers gevuld met gekleurd alcohol of een ander soort kleurstof. De thermometer is nog steeds wat betreft de werking zoals vroeger. Wanneer de temperatuur warmer wordt zet de vloeistof in de thermometer uit en moet dan meer ruimte gebruiken. De vloeistof stijgt dan en het streepje gaat omhoog bij warm weer en bij kouder weer gaat het streepje omlaag.

Waar kan je de buitenthermometer plaatsen?

Iedereen denkt dat je de buitenthermometer overal kan hangen waar jij dat maar wilt. Wanneer je alleen de luchttemperatuur wilt meten is dat nog wel een uitdaging. Als je de buitenthermometer in het zonnetje zou hangen vangt het ook de stralingen van de zon op en is het warmer dan in werkelijkheid. Je moet er dus altijd voor zorgen dat de buitenthermometer in de schaduw hangt om de juiste temperatuur te krijgen.

Wanneer je een buitenthermometer op een beschutte plek hangen maar dan komt er ook minder wind en lucht bij dan wanneer je de thermometer op een open plek zou hangen. Het is ook wel zo fijn als je de thermometer op ooghoogte hangt. Het is niet handig wanneer de thermometer laag hangt.

Verschillende buitenthermometers

De buitenthermometers zijn er in verschillende uitvoeringen. Ook bij Decoaction.nl kan je verschillende thermometers kiezen. Zo kan je bij Decoaction.nl buitenthermometers kiezen die van leisteen zijn of vierkant, emaille, metaal en glas maar ook van hele andere sfeervolle thermometers. Je kunt gewoonweg niet meer zonder een buitenthermometer tegenwoordig. Emaillen blijven natuurlijk heel erg lang mooi en is van een goede kwaliteit. Daarbij is het ook nog eens betaalbaar.

Kan je een barometer gebruiken

Veel mensen denken dat je op een barometer ook de temperatuur kan aflezen. Dit is wel een meetinstrument maar je kunt er niet de temperatuur op lezen. Een barometer reageert op luchtdrukverschillen en daarmee voorspellen ze dan het weer. Wanneer het een lage druk aangeeft komt er slecht weer en is er een kans op een regen. Wanneer de druk hoog is dan krijgen we vaak mooi weer.

De voordelen van een buitenthermometer

De buitenthermometers zijn heel erg populair in Nederland en hebben dan ook zo hun voordelen:

• Je weet altijd wat de temperatuur is als je op stap gaat
• Je kunt bepalen wat je die dag aan kleding aan wilt trekken
• Je kunt de temperatuur op verschillende plekken in de tuin opmeten
• Sommige buitenthermometers kun je ook binnen gebruiken (niet alle modellen zijn geschikt)