Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Placemats, wat doe je er mee en waar let je op!

Placemats, wat doe je er mee en waar let je op!

Een placemat zorgt er voor dat het je eettafel op vrolijkt maar het is ook nog eens functioneel. Je kunt ze gebruiken tijdens het eten om je tafel te beschermen voor smeren en schoonhouden en je gebruikt ze ook om te stijlen. Hier wil je nu vast wel wat meer van weten?

Waarom zou je een placemat gebruiken

Natuurlijk kan je ook gewoon een tafelkleed gebruiken wanneer je het schoon wilt houden. Als je wel van een beetje speelsheid houdt dan kan je met placemats heel veel kanten op. Er zijn ook zo ontzetten veel verschillende vormen, materiaal en opdrukken. Het is natuurlijk ook maar wat jou smaak is en waar je ze voor wilt gebruiken.

Vroeger bestonden de placemats uit kunststof. Dat is nu natuurlijk al lang niet meer zo. Tegenwoordig zie je vaak placemats van natuurlijke materialen zoals jute, katoen, zeegras, riet en hout. Het kan ook zijn dat je placemats met gerecycled leer tegen komt. Als je tegenwoordig de kunststof placemats tegenkomt dan is dat vaak in een geweven vorm of met een houtprint. Kunststof heeft natuurlijk nog steeds het voordeel dat ze eenvoudig schoon te maken zijn.

Waar let je op als je placemats gaat halen

 Je moet van te voren natuurlijk wel weten waarvoor en hoe je de placemats wilt gaan gebruiken. Daarom is het  misschien om te weten waar je op kan letten als je ze gaat aanschaffen:

 • De afmeting van de placemat: Voor het avondeten kan je het beste een 40 x 30 cm placemat gebruiken. Ze zijn er  ook in de kleinere variant maar dan past tijdens het eten niet alles er op.
 • Welk materiaal moet de placemat uit bestaan: Er zijn veel materialen die er gebruikt worden voor placemats. En elk materiaal heeft dan zijn eigen kenmerken.
 • De dikte van de placemat: De dikte is toch wel belangrijk om goed in de gaten te houden. Een stevige placemat is wel heel erg handig als je met je bord en bestek moet verplaatsen. Ook als je in de keuken alles op de placemat klaar zet kan je het met placemat zo mee nemen naar de eettafel

Welke materialen bestaan de placemats uit

Zoals we al eerder vermelden zijn er heel erg veel materialen die er voor de placemats gebruikt worden. Enkele materialen die veel gebruikt worden zijn:

• Papier: Deze zijn goedkope en voor tijdelijk gebruik. De nadelen van de papieren placemats zijn dat het een korte levensduur heeft, het is goedkoop, het beschermt de tafel minimaal en je kunt het niet verplaatsen wanneer er spullen op staan.

• Gelamineerd: Door het lamineren is de levensduur langer en is het ook gemakkelijk schoon te houden. Niet vergeten dat het ook een goedkope optie is en dat het weinig ruimte in beslag neemt. Het is wel een groot nadeel dat het niet te verplaatsen is.

• Kunststof: Deze zijn natuurlijk leuk voor de decoratie maar hebben ook een lange levensduur. Het neemt weinig ruimte in beslag dus als je ze mee wil wassen in de vaatwasser is dat geen enkel probleem. Het nadeel is wel dat het niet te verplaatsen is.

• Stoffen: Zien er erg mooi uit maar het schoonmaken is lastig. Je moet ze om ze weer schoon te krijgen mee wassen in de wasmachine. Ze hebben wel een lange levensduur en ze nemen weinig opbergruimte in beslag. Het is wel een nadeel dat ze niet gemakkelijk schoon te maken zijn en dat niet eenvoudig te verplaatsen is.

• Kurk: Deze placemats kosten niet veel en kunnen wel gebruikt worden om te verplaatsen. Het is dan wel een nadeel dat ze lastig schoon te maken zijn en dat ze erg gevoelig zijn voor beschadigingen.

• Leer: Dit zijn stoere placemats die ook nog eens erg mooi zijn voor decoratie. De levensduur is lang. Ze nemen ook nog eens weinig opbergruimte. Deze hebben wel als nadeel dat ze vetvlekken moeilijk kunnen schoon krijgen en dat ze niet te verplaatsen zijn.

• Hardboard: Deze placemats zijn toch wel erg decoratief. Het geeft dan ook een luxe uitstraling. Door het materiaal hebben ze een lange levensduur. Tevens kan je ze verplaatsen. Het nadeel is dat ze opslagruimte in beslag nemen.