Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Hoe onderhoud je emaille?

Hoe onderhoud je emaille?

Emaille wordt vaak gebruikt bij onder andere naambordjes. Je wilt natuurlijk dat je naambordje lang mooi blijft dus heeft het zo nu en dan wel wat onderhoud nodig. Wij vertellen je nu in het kort wat emaille precies is en hoe je dit het beste kan onderhouden.

Emaille, wat is het nu eigenlijk?

Emaille is een glazuur wat vaak gebruikt wordt op onder andere een naambordje wat gemaakt is van aardewerk. Deze glazuurlaag wordt verkregen uit een mengsel van borax, kwarts, veldspaat en kaolien wat in een oven gesmolten wordt en dan op het naambordje wordt aangebracht. Dit doen ze omdat dan de oppervlakte van het aardewerk dichter van structuur wordt en minder water doorlaat. Ook zorgt het ervoor dat het krasbestendiger wordt zodat het niet snel beschadigt. Je kunt je wel voorstellen dat wanneer het in weer en wind buiten hangt dat het dan wel wat te verduren heeft. De emaille zorgt ervoor dat dit ook gewoon kan. Toch heeft emaille ook wel wat onderhoud nodig. Het is niet heel veel maar je kunt er wel wat aan doen om het nog langer mooi te houden dan dat emaille van zichzelf dat al doet.


Je kunt emaille naambordjes heel goed onderhouden door ze af en toe in te smeren met een beetje olijfolie. Simpel en iets wat je bijna allemaal wel in huis hebt. Op die manier geef je het naambordje een extra bescherming en zorg je er ook voor dat het langer blijft glanzen. Voordat je de olijfolie aanbrengt moet je het bordje wel eerst even met een vochtige doek schoonmaken. Het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen is af te raden. Dit zou alleen de emaille laag maar aantasten en dat is nu net iets wat je natuurlijk wil voorkomen dat dat gebeurd.

Wat zijn de eigenschappen van emaille?

Emaille heeft verschillende eigenschappen onder ander dat het hard, duurzaam en onbrandbaar is. Met emaille kan je er door gebruik van gekleurde oxiden voor zorgen dat het een decoratieve functie heeft. Het gebruik van emaille stamt af vanuit het oude Egypte. In het begin werd er alleen maar rood gebruikt maar later kwamen daar ook de kleuren blauw en geel bij. Heden ten dage zijn daar nog veel meer kleuren bijgekomen en worden er echt hele kunstwerken mee gemaakt. Emaille is dus echt al heel erg oud. Nog van voor christus.

Waar wordt emaille allemaal voor gebruikt?

Emaille wordt natuurlijk niet alleen maar gebruikt voor naambordjes maar zeker ook voor heel veel andere artikelen. Denk bijvoorbeeld eens aan een vaas gemaakt van aardewerk. Wanneer je ziet dat die een glanzende laag heeft dan kan je er wel vanuit gaan dat daar een emaille laag overheen is gegaan. Er zijn nog heel veel meer artikelen waarbij emaille gebruikt wordt en die jij waarschijnlijk dagelijks gebruikt. Heb je enig idee welke? Wist je bijvoorbeeld dat ook wasmachines, drogers, koelkasten, kookgerei en vaatwassers ook met emaille worden behandeld? Alleen daar gebruiken ze dan hoofdzakelijk de wit gekleurde emaille voor.