Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Hoe wordt een emaile bordje gemaakt?

Hoe wordt een emaile bordje gemaakt?

Een emaille bordje is materiaal van goede kwaliteit. Het is gemaakt van gesmolten glas. Emaille is van het Germaanse woord emailler afgeleid dat smelten of verloeien betekent. Het is hard gesmolten glad en houdt de inwerking van chemische stoffen tegen. Maar hoe wordt emaille precies gemaakt?

Smelt proces

Het proces waarbij het glas wordt gesmolten om emaille te maken wordt emailleren genoemd. Bij dit proces wordt glas in de oven geplaatst op een hele hoge temperatuur. De temperatuur in zo een oven is hoog zodat dat glas gaat smelten. Hierbij wordt er emaillepoeder gebruikt. Als dat glas gesmolten is wordt het uit de oven gehaald. Nadat het uit de oven is gehaald wordt het afgekoeld en volgt er een chemisch proces. Er volgt dan een chemisch proces waarbij verschillende chemische stoffen aan het gesmolten glas worden toegevoegd om het te vervormen. Het wordt meestal in platen van 1.2 of 1.2 mm gemaakt. Dit laag is dus heel dun omdat je niet een dik laag ervan hoef te gebruiken om materiaal te beschermen.

Schoonmaak proces

Nadat het verwarmingsproces heeft plaatsgevonden volgt het proces om het materiaal schoon te maken. Alle sporen van vuil worden daarbij verwijderd. Dit wordt gedaan met een glasborstel, een speciale borstel om glas schoon te maken.

Het emaille

Nadat het materiaal is schoongemaakt is het zover om het emaille gereed te maken. Het wordt dan in de vorm van poeder of glazige brokken gemaakt en wordt ook in deze vorm verkocht. Emaille in poedervorm wordt meestal gebruikt voor grote vlakken die maar een kleur krijgen.

Het aanbrengen van emaille

Voordat je emaille aanbrengt op een oppervlak an je bord moet het eerst bespoten worden met gomtragant, dit is te verkrijgen in een kleine spuitbus. Na het spuiten van gomtragant op je bord kan je emaille poeder erop strooien. Na het aanbrengen van emaille kan het bord in de oven worden gezet. Voor echte kwaliteit is een oven an 1000 graden nodig. De grootte van je oven is afhankelijk van de grootte van je bord.

Laat het bord een poos in de oven en om na te gaan of het goed is gedaan dien je voorzichtig een platemes in het bord te steken. Als emaille aan dat mes vast zit is het nog niet helemaal af. Indien dat niet het geval is houdt het stuk dan onder stromend water om af te koelen. Dit proces dien je 3 keer te herhalen totdat het emaile spiegelglad is. Om doffe emaile te voorkomen kan je deze schuren onder het stromend water of je kan het emaille wassen met gedistilleerd water.

Emailleren is dus een ingewikkeld proces waarbij een beetje kennis en kunde nodig is om het goed te kunnen doen. Er vinden chemische processen plaats tijdens het emailleren dus het is van belang om heel voorzichtig te zijn tijdens dit proces. Emaille is een materiaal van goede kwaliteit die je kunt gebruiken voor je borden en veel meer om roest te voorkomen.