Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Hoe plaats je een zonnewijzer?

Hoe plaats je een zonnewijzer?

Uiteraard hebben we vandaag de dag gelukkig geen zonnewijzer meer nodig, om de tijd af te lezen. Vroeger werd dat gedaan met een zonnewijzer en dan nog was dat een globale aflezing, aangezien een zonnewijzer in grote lijnen alleen op de uren is af te lezen. Je kan een zonnewijzer online kopen, maar er zijn redelijk wat verschillende uitvoeringen.

Zo bestaat er de equatoriale zonnewijzer, horizontale zonnewijzer, verticale zonnewijzer, marnixringzonnewijzer en de Zonnewijzers voor Babylonische, Italische en ongelijke uren. Nu denk je, maar ik wil gewoon een zonnewijzer online kopen, met van die metalen cirkels en een pijl er doorheen. Dat is dus de equatoriale zonnewijzer, maar wordt ook wel hoepel zonnewijzer genoemd. Aangezien deze zonnewijzer de meest gekochte zonnewijzer is, gaan we in deze blog proberen uit te leggen, hoe je deze zonnewijzer het beste kan plaatsen.

Werking van de zonnewijzer

Een zonnewijzer online kopen is zo gebeurd natuurlijk, maar hoe werkt zo’n ding eigenlijk. Het spreekt voor zich dat je de zonnewijzer in de tuin zet. Zorg ervoor dat de zonnewijzer is de tuin staat, waar de meeste zon komt. Daarnaast is het wel zo handig als je weet hoe een zonnewijzer nu eigenlijk werkt. Simpel gezegd maakt een zonnewijzer gebruik van zon en schaduw. De schaduw laat je globaal weten, welk uur van de dag het is.

Instellen van de zonnewijzer

Oké, je hebt de zonnewijzer in de tuin gezet. Bij jou equatoriale, oftewel hoepelzonnewijzer, moet je ervoor zorgen dat de punt, naar het noorden gericht staat. Op die manier valt de schaduw dan precies midden op de urenverdeling. Je zal begrijpen dat een zonnewijzer geen rekening houdt met de zomer en wintertijd. Hou er ook rekening mee dat jouw zonnewijzer zonnetijd aangeeft en niet hetzelfde is als de kloktijd die wij kennen.

De zonnetijd loopt in ons land altijd achter op de kloktijd en dan maakt het ook nog eens uit in welk deel van het land je de zonnewijzer plaatst. De aarde draait namelijk in een eclipsvorm om de zon en daardoor zal een correctie gemaakt moeten worden. Er kan een verschil zijn, afhankelijk van de plek waar de zonnewijzer staat in Nederland, van +34 en +49 minuten. Er staan kaarten op internet, waar je het verschil op kan aflezen.

Voorbeeld

Als we een voorbeeld moeten geven, dan heb je bijvoorbeeld een zonnewijzer in de tuin staan in Hoogeveen en de datum is 28 juni. Dan hebben we te maken met de zomertijd en dan betekent het dat de zonnetijd dan 37 minuten achterloopt op de kloktijd. Tel hier overigens een uur bij op in verband met de zomertijd. Staat je horloge dus op 2 uur in de middag, dan zal de zonnewijzer ongeveer 12:23 aangeven. Dit is dan een echte ongeveer tijd, want een zonnewijzer is gewoon niet op de minuut af te lezen.