Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Wat is een zonnewijzer

Wat is een zonnewijzer

In de oertijd begon de mens te beseffen dat hij langer dan één moment leefde. Dat kwam door het op en ondergaan van de zon en door de cyclus van de jaargetijden. Ook zag hij dat door het opgroeien van de kinderen en omdat hij zelf ouder werd. Dat was een reden om op zoek te gaan naar een middel om de tijd te kunnen meten.

De eerste mens stak een stok in de grond, de schaduw van deze stok beweegt over de grond en op die manier kunnen verschillende tijden op een dag aangegeven worden. De stok moest men op een dusdanige manier neerzetten in de grond zodat hij de meeste zon zou krijgen. Doordat de aarde draait, schijnt de zon er steeds vanuit een andere hoek op. De zon houdt zich niet aan onze kloktijden zoals wij die gewend zijn en houd ook geen rekening met onze zomer en wintertijd. Er zit door het draaien van de aarde om de zon heen verschil in het oosten en westen van het land.

Welke zonnewijzer

Een gietijzeren zonnewijzer kan een leuk onderdeel zijn van een moestuin. Omdat ze niet alleen de tijd aangeven maar ook de datum en daar mee ook de seizoenen. Waarom is dat, de moestuinen liggen vaak noordelijk en daarom hebben die een kort seizoen. Er zijn horizontale zonnewijzers en verticale zonnewijzers. Ben je op zoek naar een zonnewijzer voor in je siertuin dan zijn deze ook verkrijgbaar voor op een sokkel. Let er wel op dat een zonnewijzer op een plek staat waar de meeste zon is. Er zijn online moderne zonnewijzers te koop, of zie je liever een klassieke zonnewijzer. De klassieke zonnewijzers hebben veel meer details. Het mogelijk om de zonnewijzers een persoonlijk tintje te geven door een tekst plaatje te laten maken.

Horizontale zonnewijzer

Een Horizontale zonnewijzer ligt op de grond. Deze worden speciaal ontworpen voor een specifieke locatie op de aarde. Dit geld dus ook voor de Verticale zonnewijzer. Een laagstaande zon zal wat lange schaduwen maken waardoor je niet alleen de tijd maar ook de datum nauwkeurig kunt bepalen. Een zonnewijzer dient wel op de juiste plek geplaatst te worden, en gericht te zijn naar het noorden. Er zijn verschillende materialen voor een zonnewijzer. Denk aan messing, roestvrij staal, graniet en brons. Elk materiaal heeft zijn eigen kwaliteiten en deze kan naar wens gebruikt worden.

Verticale zonnewijzer

Een verticale zonnewijzer staat op een verticaal vlak, of kan tegen een muur geplaatst worden. De 12-uurlijn is op deze manier altijd een verticale lijn. Deze wordt geplaatst precies naar het zuiden zodat de wijzers goed werken. Je kunt eventueel een zonnewijzerdeskundige vragen om je te helpen bij het juist instellen van de zonnewijzer. Bedenk dat de zon geen rekening houdt met de zomer of wintertijd. De zon duidt de zonne-uren aan. De kloktijd loopt in ons land altijd voor op de zonnetijd, waarbij er verschillen zijn te vinden tussen het oosten en het westen van ons land. Een zonnewijzer is een leuk cadeau voor speciale gelegenheden. Bijvoorbeeld, een huwelijk, jubileum of iemand die met pensioen gaat. Online zonnewijzer kopen snel en eenvoudig in huis.