Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld 1-2 werkdagen in huis       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Hoe kunnen vogels heerlijk badderen in een vogelbad?

Hoe kunnen vogels heerlijk badderen in een vogelbad?

Vogels houden heel erg van badderen. Maar waarom ze dat graag doen is niet echt duidelijk. Het is in elk geval een feit dat dat allemaal doen en ook nog eens heel vaak. Daarom is het altijd goed om daar wat meer over te weten te komen. Lees daarom snel wat er allemaal te vertellen valt!

Hoe gaan vogels baden?

Vogels vinden het heel erg fijn om te baden. En dan hebben we het over veel verschillende vogels. Dit kunnen de vogels zijn die je thuis in een vogelkooi hebt maar ook de vogels in een volière of de vogels uit de vrije natuur. Ze vinden allemaal even heerlijk! En zeg zelf, jij hebt het vast ook al wel eens gezien toch dat ze een vogelbad op hoge voet nemen?

De vogels nemen hun bad op verschillende manieren. Zo doen ze dat zwemmend, staande in een vogelbad groot, duikend in een vogelbad op voet en zelfs douchen in de regen doen de vogels. Wanneer ze willen gaan badderen dan gaan ze vaak eerst drinken uit het water. Hebben ze dan het idee dat de kust veilig is dan pas gaan ze heerlijk badderen. Ze maken dan vaak een opvallend ritselend geluid en hele snelle bewegingen. Daarna gaan de vogels vaak hun veren poetsen, dit doen ze dan ook heel precies. Tijdens het poetsen van de veren schudden ze de veren af en toe nog eens uit.

Waarom badderen vogels graag?

Vogels vinden het belangrijk dat hun verenpak in een goede conditie is. Per slot van rekening zijn de veren de bescherming voor hun kwetsbare lijfje. Wanneer een vogel tijd en aandacht besteed aan de verzorging van de veren worden ze hier ook rustig van. En bij de verzorging van de veren hoort het badderen bij. Daarom vinden vogels het heerlijk als er een vogelbad op hoge voet is. Vooral in de zomer vinden ze het heerlijk als er een vogelbad groot is waar ze lekker een bad kunnen nemen. Ze vinden een vogelbad op hoge voet met vers en fris drinkwater waar ze ook lekker verkoeling in vinden.

Manieren waarop vogels badderen?

Wanneer een vogel een bad neemt kan dit op verschillende manieren zijn. Als je denkt aan een vogel die een bad neemt dan denk je aan een bad met water. Maar een vogel neemt ook wel een zandbad. En dat is niet de enige twee manieren van badderen. Met de volgende manieren badderen ze ook:

Waterbad: Wanneer vogels een waterbad nemen worden de veren donzig en luchtig en juist daardoor zorgt het voor een goede isolatie. Tijdens de rui is het dan ook heel erg goed om te badderen om zo makkelijker door de rui te kunnen komen. Het badderen doen de vogels dus niet alleen voor het plezier maar het heeft dus ook een belang.

Stofbad: De huismussen vinden een stofbad heerlijk. Ze draaien zich in het stof en gooien de fijne deeltjes over de vleugels en het lichaam. Dan wrijven ze die stofdeeltjes goed in het verenkleed en schudden ze zich weer flink uit. Zo wordt het teveel aan stuitklier olie van de veren verwijderd. De veren worden anders de vet.

Zandbad: Als een vogel veel last heeft van parasieten zoals luizen en mijten dan helpt een zandbad daar goed tegen. Als een vogel parasieten heeft geeft dit jeuk en een slechte conditie van de veren. Wanneer ze uitwendige parasieten hebben kunnen ze akelige ziektes overbrengen. Daarom is het erg belangrijk dat een vogel zich hiertegen kan weren. Door te schuren met zand gaan de parasieten dood en worden ze uit de veren geschud.

Zonnebad: Er zijn vogels die erg van een zonnebad houden. Hierbij spreiden ze hun vleugels en gaan richting de zon staan. Een zonnebad nemen vogels nog wel eens na een waterbad. Zo kunnen de veren goed drogen en het lijfje warmt zich weer op. Ook kunnen parasieten niet tegen hitte van de zon waardoor ze weggaan.

Buitenvogels en baden

Een buiten vogel kan op verschillende manieren badderen. Zo kan je denken aan een waterplas of rivier. Wanneer het in de zomer droog is en in de winter het water bevriest is het goed om voor de buitenvogels extra mogelijkheden te bieden om te kunnen badderen. Er zijn vogelbaden in allerlei uitvoeringen die goed in een tuin of op een balkon te plaatsen zijn. Er is de mogelijkheid voor de vogels een waterbad en een zandbad te plaatsen. Maak het dan af met een zonneplek voor de vogels zodat ze zich weer heerlijk kunnen drogen en opwarmen in de zon na een vogelbad op voet.

Zorg er wel voor dat het vogelbad op voet niet te diep is. De vogels moeten er gemakkelijk in en uit kunnen. Plaats het vogelbad groot altijd op een plek waar het makkelijk te vinden is. Ververs het water regelmatig zodat het vers en fris is.