Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld 1-2 werkdagen in huis       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Alles wat je moet weten over een vogelbad

Alles wat je moet weten over een vogelbad

Tegenwoordig neemt de natuur af en wordt de verstedelijking alleen maar groter. Je kunt de vogels natuurlijk op heel veel verschillende vlakken helpen. Ze kunnen weinig ruimte vinden om een nest te bouwen, minder voedsel vinden en ook weinig drinkplekken. Daarom is een vogelbadje juist heel erg goed om in de tuin te hebben.

Het vogelbadje

Veel mensen voeden de vogels bij maar het is heel erg belangrijk dat ze ook water krijgen. Tegenwoordig wordt het hemelwater ook nog eens afgevoerd via rioolputjes waardoor er weinig water te vinden is. Dat zorgt er dan ook voor dat de vogels heel moeilijk water kan vinden om te drinken maar ook om een lekker bad te kunnen nemen.

Water is niet alleen voor mensen belangrijk maar ook voor de vogels. Er zijn ook wel vogels die het water uit hun voedsel halen waardoor ze maar een keer of twee water hoeven te drinken op een dag. Maar wanneer het vogels zijn die veel zaad eten dan hebben ze veel meer water nodig om te drinken. In zaad zit heel erg weinig water.

Door een vogelbadje neer te zetten kunnen de vogels dan ook gewoon drinken naar hartenlust. Zo kunnen ze altijd water vinden om te drinken maar ook om een heerlijk bad te nemen. Een vogelbadje is niet alleen in de zomer belangrijk maar ook in de winter. Misschien wel nog belangrijker dan in de zomer. In de zomer kunnen vogels voldoende drinkwater plekken vinden. In de winter is dit veel minder wanneer de temperaturen onder het vriespunt zijn. Een vogelbadje is dus best wel heel erg belangrijk.

Wat is het nut van een vogelbad?

Elke vogel houdt wel van water en daarom vinden ze het ook nog eens heerlijk om in een badje te kunnen gaan. Wanneer een vogel lekker in een vogelbad gaat worden de veren van de vogels luchtig en donzig. Een vogelbad is dus nuttig voor de kwaliteit van het verenpak van de vogels. Ben jij van plan om een vogelbad in je tuin te zetten dan ga je al heel erg snel merken dat de vogels hier dankbaar gebruik van gaan maken.

Tips waarom je een vogelbadje zou gaan plaatsen in de tuin!

Je kunt natuurlijk altijd meerdere vogelbadjes plaatsen in je tuin. Zo krijg je er ook nog eens een vogeltuin bij. De vogels gebruiken een vogelbadje het hele jaar door. En niet alleen om te badderen maar ook om water te drinken. Daarom geven we een aantal tips voor het plaatsen van een vogelbad:

• Keuze in vogelbadjes: er zijn heel erg veel verschillende vogelbadjes. Zo heb je een vogelbad op voet, vogelbad op hoge voet en een vogelbad groot.

• De plek waar je het neerzet: Zorg er natuurlijk altijd voor dat het vogelbadje op een beschutte plek staat. Zet het een stuk van het raam af omdat de vogels anders niet in het badje durven. Het moet een plek zijn waar de vogels zich veilig voelen en waar wat struikgewas in de buurt staat.

• Het onderhoud van een vogelbad: het vogelbad moet wel schoon zijn. Wordt het gebruikt door meerdere vogels dan moet het water wat vaker ververst worden. Het vogelbad kan schoongemaakt worden met een borstel en zonder schoonmaakmiddel. Schoonmaken is het beste eens in de twee tot drie dagen. Wanneer het vriest verschoon het bevroren water dan en gooi er zeker geen zout bij in. Dit is heel slecht voor vogels.

Maten en materialen van vogelbaden

Een vogelbad kan je vinden in verschillende materialen. Zo heb je ze van staal maar ook van plastic. De stalen vogelbaden roesten niet. De meestal vogelbaden zijn weersbestendig. Een vogelbad kan je natuurlijk in verschillende maten vinden. Zo kan je ze vinden als een kleine schaal tot een grote schaal, vogelbad op voet, vogelbad op hoge voet maar ook een vogelbad groot is te verkrijgen. Kijk wel uit dat het vogelbad ook daadwerkelijk de juiste grootte is voor de vogels die er altijd in je tuin zijn. De kleinere vogels gaan graag in een klein laagje water en de grotere vogels gaan liever in een dieper vogelbad.

Zowel de vogelbaden voor een klein laagje als de diepere vogelbaden kunnen een vogelbad op voet, vogelbad op hoge voet zijn of juist een vogelbad groot waar veel minder water in gaat.

Vogelbaden en de kou

Een vogelbad moet in de winter niet barsten maar ook moet het water vloeibaar blijven waardoor het drinkbaar blijft. Heb je een zachte winter dan heb je niet snel dat het water bevriest. Vaak werkt een vogelbad in de zomer helemaal goed. Wanneer de herfst aanbreekt moeten de vogelbaden dan vaak weer naar binnen omdat de vorst het vogelbad kan beschadigen wat niet te herstellen is. Het kan door de vorst breken. Het is dan ook belangrijk dat als je een vogelbad gaat aanschaffen dat het ook bestand is voor in de winter.

Ga je nu op zoek naar een vogelbad die je zowel in de zomer als in de winter kan gebruiken dan kan je eens kijken naar vogelbaden van natuursteen, vogelbaden die van kunststof zijn, er zijn ook vogelbaden van hout die weerbestendig zijn. En natuurlijk een metalen vogelbad.

Vogelbad ijsvrij houden in de winter

Het is natuurlijk heel erg belangrijk om het vogelbad ijsvrij te houden in de winterperiode. De vogels kunnen anders geen water vinden om te drinken. Hier worden de vogelbaden ook voor gebruikt door de vogels. Een aantal tips om het vogelbad ijsvrij te houden zijn:

• Zorg ervoor dat het water op regelmatige basis ververst wordt

• Voeg warm water toe

• Een verwarmd vogelbad gebruiken

• Het vogelbad verwarmen met een graflamp

• Gebruik een warmteplaat om het vogelbad te verwarmen

Een vogelbad zelf bouwen

Een vogelbad is ook heel goed zelf te bouwen. We lieten al weten dat natuursteen wintervast is. Je kunt dus een vogelbad maken met beton. Deze benodigdheden kan je goedkoop halen in een bouwmarkt. Gebruik je fantasie en er komt een functionele maar ook een decoratieve vogelbad uit je handen. Hoe leuk is het om dit samen met je kind te doen?