Een natuurlijke tuin

Een natuurlijke tuin

Een tuin is toch altijd natuurlijk, zal je waarschijnlijk zeggen en daar heb je ook wel gelijk in, maar er zijn nog een paar dingen, waardoor jij je tuin nog natuurlijker kan maken. Om maar even een heel simpel voorbeeld te geven kan je je kunststof tuin set omruilen voor een mooi hardhouten tuin set. Misschien nooit zo goed over nagedacht, maar ga eens tuindecoraties kopen, zo kan jij je tuin ook natuurlijk maken. We hebben een paar leuke tips voor je, waar je misschien niet zo snel aan zou denken.

Aandacht aan plant en dier

Als je voor een natuurlijke tuin wil gaan, dan mag de zorg voor plant en dier niet ontbreken natuurlijk. Kies bijvoorbeeld voor plant die kleurige vlinders aantrekt, zoals de ijzerhand, de rode zonnehoed of lekkerorigineel, de vlinderstruik. Heb je de ruimte voor bomen, dan zijn de berk of knotwilg ideale toevluchtsoorden voor veel vogelsoorten. Gebruik als het even kan, inheemse planten en struiken, dus alleen die soorten die in Nederland voorkomen.

Ronde en organische vormen

In een tuin worden steeds meer tuindecoraties gebruikt. Deze tuindecoraties kopen doe je online tegenwoordig. Tuindecoraties zijn vooral ronde en organische materialen, waardoor je echt het gevoel hebt, in de natuur te zijn. Met een beetje creativiteit kun je deze tuindecoraties ook weer terug laten komen in je woonkamer. De grote terrassen met joekels van tuintegels zijn zo langzamerhand wel een beetje verleden tijd. We gaan steeds meer richting een natuurlijke omgeving met gezellige slingerpaadjes, halvemaanborders en vijvers.

Gebruik natuurlijke materialen

Gebruik tuindecoraties, die van natuurlijke materialen zijn gemaakt, zodat ze opgaan in hun natuurlijke omgeving. Materialen als natuursteen en licht gebeitst hout. Helemaal onbehandeld hout zorgt voor een snelle verrotting dus doe er wel een likje beits overheen, die wat kleur betreft goed passend is. Natuurstenen tegels en grind zijn weer helemaal in en we zien bamboe ook steeds meer als natuurlijk materiaal in opmars. Denk ook eens na over de erfafscheiding. Een gemetselde muur of houten schutting, is erg effectief, maar kijk eens of je een erfafscheiding kan maken van bijvoorbeeld natuursteen of gevlochten takken. De gemetselde muur zou je overigens kunnen laten verdwijnen achter een mooie klimop.

Algemeen

Er is genoeg tuindecoratie te koop die je naast je planten, bomen, erfafscheiding, bestrating en ga zo maar door kunt gebruiken, maar laat het niet overheersen, hou het natuurlijk. Dit geld ook voor je tuinmeubelen. Hou het simpel en kies voor tuinmeubelen die van organische materialen zijn gemaakt. Probeer het kleurenpalet van je tuinmeubelen en tuindecoraties enigszins beperkt te houden. Hierdoor houdt het natuurlijke groen, bloemen en planten van je tuin de overhand. Wil je toch iets meer doen, dan zou je kunnen gaan voor terracotta, of olijfgroen. En wat is er natuurlijker dan je tuin diervriendelijk te maken. Hang wat Vogelhuisjes op zet zoals eerder besproken wat vlinderstruiken neer, of hang een insectenhotel op. Het ophangen van een insectenhotel, heeft ook nog het voordeel dat de insecten bij het insectenhotel blijven, zodat jij er geen last van hebt.