Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

De geschiedenis van de theepot

De geschiedenis van de theepot

Iedereen kent de theepot, er is in ieder huishouden wel een exemplaar aanwezig. Je kan je thee op allerlei andere manieren zetten natuurlijk maar de theepot wordt nog steeds veel gebruikt. Er zijn veel soorten theepotten al dan niet gemaakt van uiteenlopende materialen. De diverse soorten theepotten hebben hun eigen voor- en nadelen en vragen ook om een andere manier om de theepot goed te onderhouden. Je wilt tenslotte niet dat de smaak van je thee aangetast wordt.

De chinezen drinken al eeuwen thee. Zij waren het die begonnen met het koken van bladeren in pannen met water. Tijdens de Ming-dynastie kwam er verandering in en ging men gedroogd theeblad gebruiken. De blaadjes thee moesten trekken in heet water. Omdat dit meer tijd koste dan het koken in pannen, moest men iets verzinnen om de thee warm in te houden. Men ontwierp de theepot.

Theepotten

In het begin van de 17de eeuw kwamen de zeevaarders in China en ontdekte men de lekkere drank. Zij begonnen met het importeren van thee en namen ook theepotten mee naar Nederland. Het waren kleine theepotten met een brede tuit omdat die niet snel verstopt raakten door de theeblaadjes.

Het duurde nog ruim een eeuw voordat men een theepot in Europa kon maken die bestand was tegen kokend water. De theepotten werden in de jaren die volgden in diverse vormen gemaakt, vaak door de modeverschijnselen die in die tijd golden.

Theepot

Porselein wordt gemaakt van kaolien, dit is een witte kleisoort vermengd met kwarts en veldspaat. Het geeft een duurzaam, hard en hittebestendig aardewerk. Door de jaren heen zijn er theepotten gemaakt van diverse materialen, denk aan de zilverkleurige glimmende theepotten die wij al jaren kennen. In veel landen zijn er rond het zetten van thee eigen rituelen en gewoonten ontstaan. Er wordt lang niet altijd gebruik gemaakt van een theepot. Er wordt steeds vaker gewoon thee gezet in het kopje of theeglas. Maar wil je een grotere hoeveelheid thee zetten en die ook warm houden is de theepot nog steeds de enige optie.

Theepot kopen

Een theepot koop je makkelijk online. Het is leuk om te kijken naar een theepot die jij leuk vindt en die geschikt is voor in jouw huishouden. Je hebt theepotten van glas, porselein en zelfs gietijzer. Ze zijn in allerlei vormen en maten te koop dus je zal nog wel even bezig zijn om de leukste er tussenuit te kiezen.

Theepot gebruiken

Als je houdt van diverse soorten thee kan je het beste verschillende theepotten gebruiken en die alleen voor die bepaalde soort thee gebruiken. Thee laat laagjes achter die de smaak van een andere soort thee kunnen verstoren. Glazen theepotten hebben dit minder. Ben je echt iemand die zich herkent in het drinken van diverse soorten thee en ben je een kenner, dan zal je snel proeven of de thee de juiste smaak heeft. De theesoorten die smaakjes achterlaten in de theepot zijn vooral: zwarte thee (gerookt of ongerookt), gearomatiseerde thee, groene en kruidenthee.