Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Zelf een boekensteun maken of toch maar kopen?

Zelf een boekensteun maken of toch maar kopen?

Soms blinken voorwerpen gewoon uit in hun eenvoud. Neem nu een boekensteun. In ieder huis kun je ze wel vinden. Superhandig om je boeken op bijvoorbeeld een boekenplank, niet om te laten vallen. Een boekensteun is van alle tijden. Iedereen heeft wel boeken in zijn woning staan. Veel mensen verzamelen boeken omdat ze graag een fraai gevulde boekenkast willen hebben omdat ze dol zijn op het lezen van boeken. Dan komen boekensteunen natuurlijk altijd van pas. Je kunt ze in allerlei vormen kopen maar je kunt ze ook gewoon zelf maken.

Wat is een boekensteun?


Er zijn maar weinig voorwerpen die in de basis zo eenvoudig zijn als een boekensteun. Een boekensteun is een voorwerp dat ervoor zorgt dat je boeken niet omvallen als je deze op bijvoorbeeld een boekenplank of in de boekenkast hebt staan. Zo eenvoudig is het. In feite zou je hiervoor allerlei voorwerpen kunnen gebruiken.

Los van het uiterlijk en de vorm, zijn er in principe twee soorten boekensteunen. Allereerst is er de boekensteun die door zijn gewicht op zijn plaats blijft staan. Het benodigde gewicht van de boekensteun wordt verzorgd door het juiste materiaal, zoals bijvoorbeeld steen of gietijzer, als het maar zwaar genoeg is. Het kan ook zijn dat je een boekensteun hebt die hol is en die moet worden verzwaard met zand of iets dergelijks.

De tweede variant moet het niet van zijn gewicht hebben. Dit zijn de boekensteunen die aan de onderzijde zijn voorzien van een plaatje. De boeken worden op het plaatje gezet, tegen de boekensteun. De boekensteun houdt zo de boeken rechtop en het gewicht van de boeken zorgt ervoor dat de boekensteun op zijn plek blijft staan.

Boekensteunen zijn er in diverse vormen, maten en materialen. Een verzwaarde boekensteun is vaak van steen of metaal gemaakt, maar je hebt ze ook wel van hout. De boekensteunen die van een onder plaatje zijn voorzien, zijn vrijwel altijd van metaal gemaakt.

Zelf boekensteunen maken


Je kunt ook zelf aan de slag gaan. Boekensteunen zijn heel eenvoudig zelf te maken. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Om een boekensteun met onder plaatje te maken moet je wel een beetje handig zijn. Als je enige handigheid hebt om metaal te kunnen bewerken, kun je wel helemaal los gaan. Het voordeel van metaal is dat je de boekensteunen ook heel eenvoudig van een leuke kleur kunt voorzien.

Als je niet zo technisch bent onderlegd, dan kun je altijd nog voor boekensteunen kiezen, die het van hun gewicht moeten hebben. Ook hierbij kun je heel creatief bezig zijn. Denkt echter niet al te moeilijk. Dit is helemaal niet nodig. Met gewoon een paar bakstenen en een spuitbus met bijvoorbeeld een goud- of zilverkleurige verf kom je al een heel eind. En zeg nu zelf, een baksteen met een spuitbus van een kleur voorzien, kan toch iedereen wel?

Ben je een liefhebber van natuurlijk materiaal, kun je bijvoorbeeld tijdens je vakantie in de bergen ook op zoek gaan naar een mooi stuk rots. Zo vang je twee vliegen in één klap. Allereerst heb je een leuk aandenken aan die geweldig leuke vakantie met je familie of vrienden. Daarnaast heb je een prachtig stuk rots dat je als handige boekensteun kunt gebruiken.

Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon een vaas of bloempot als boekensteun gebruiken. Heb je een mooie vaas, vul hem dan met zand en je hebt de perfecte boekensteun. Zorg wel dat hij voldoende gewicht heeft.

Heb je helemaal niets met boekensteunen, dan kun je altijd nog een groot dik boek nemen. Dit hol uit van binnen maar zorg er wel voor dat de randen heel blijven. Hiervoor kun je het best een Stanleymes gebruiken. Vervolgens vul je de holte op met bijvoorbeeld een baksteen of een zakje met zand. Door de losse bladzijden vast te lijmen aan de kaft blijft het allemaal nog beter zitten. Zo maak je heel eenvoudig een boekensteun die totaal niet opvalt.

Zoals je ziet, kun je jouw creativiteit helemaal de vrije loop laten gaan. Het enige waar je aan moet denken is dat de boekensteunen zwaar genoeg zijn om jouw boeken op zijn plaats te houden. Ben je niet zo creatief of heb je gewoon een hekel aan knutselen, dan kun je natuurlijk altijd ook gewoon boekensteunen kopen.

Waar kun je leuke boekensteunen kopen?


Kan je wel een paar goede boekensteunen gebruiken, is er volop keuze. Je hebt de keuze uit verschillende soorten materiaal. Heel mooi is een boekensteun van gietijzer. Je kunt deze in veel varianten verkrijgen. Ze zijn vaak heel leuk van ontwerp en verschillende kleuren verkrijgbaar. Heel populair zijn boekensteunen in de vorm van dieren.

Het is ook een geweldig leuk cadeau om bijvoorbeeld met Vaderdag cadeau te geven, mits je man, vader of opa een boekenliefhebber is natuurlijk.