Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Zo begin je vandaag nog met sparen

Zo begin je vandaag nog met sparen

Wanneer jij een nieuwe baan hebt of wanneer jij een salarisverhoging hebt gekregen dan neem jij je wellicht voor om meer of beter te gaan sparen. Toch lukt het elke keer maar niet om aan het einde van de maand geld over te houden om jouw spaarpot mee te vullen. Gelukkig zijn er vier handige tips die jij kunt gebruiken om effectiever te gaan sparen.

1. Vind de kostenpost. Wanneer jij aan het eind van de maand niks meer overhoudt om in jouw spaarpot te doen dan is het belangrijk dat jij op zoek gaat naar de grootste kostenpost in jouw uitgaven. Wellicht kan jouw zorgverzekering goedkoper? Of kunnen langdurige abonnementen die jij niet meer gebruikt opgezegd worden?

2. Maak een spaarpot voor onvoorziene kosten. Naast sparen voor jouw droomartikelen of droomvakantie is het ook belangrijk om geld opzij te leggen voor onvoorziene kosten. Onvoorziene kosten omvatten alle uitgaven die men niet verwacht. Moet jouw wasmachine ineens gerepareerd worden? Breek jij je pols op skivakantie? Of rijd jij jouw auto per ongeluk tegen een paaltje aan? Wanneer jij een spaarpot voor onvoorziene kosten hebt dan kun jij deze onvoorziene uitgaven makkelijker dekken. Dit scheelt veel stress en kan er voor zorgen dat jij niet extra geld hoeft bij te lenen om deze kosten te betalen. Het advies is om het potje voor onvoorziene kosten aan te vullen tot 1000 euro voordat jij begint te sparen voor jouw droomartikelen of droomvakantie.
Spaarpot kopen
3. Betaal jezelf als eerste. Wanneer jij jouw salaris gestort krijgt op jouw rekening dan kan het helpen om als eerste een deel van dit geld opzij te zetten of in een spaarpot te doen. Hoeveel geld jij opzij kunt zetten is uiteraard afhankelijk van jouw salaris. Het advies is om ongeveer 10% van jouw salaris in een spaarpot te doen. Kun jij niet zoveel missen? Dat is geen probleem! Elk klein beetje dat jij opzij kunt zetten helpt met sparen. Door jezelf als eerste te betalen wanneer jij je salaris hebt gekregen, kun jij de rest van jouw geld gerust uitgeven verspreid over de maand. Wees wel realistisch met betrekking tot het bedrag dat jij opzij zet; als jij elke maand weer geld uit jouw spaarpot moet halen en dit op jouw lopende rekening moet zetten dan werkt dit uiteraard niet motiverend.

4. Zet alle extra’s opzij. Wanneer jij een laag inkomen hebt kan het zo zijn dat jij niet in staat bent om maandelijks geld opzij te zetten. Wil jij toch sparen? Dan is het belangrijk dat jij alle extra’s (zoals vakantiegeld of een dertiende maand) in jouw spaarpot stopt. Op deze manier kun jij alsnog flink jouw spaarpot vullen.

5. Automatisch sparen. Wanneer jij voldoende inkomen hebt kun jij er ook voor kiezen om automatisch te gaan sparen. Via jouw bank kun jij een regeling instellen waarbij er elke week of elke maand een vast bedrag wordt overgeboekt naar jouw spaarrekening. Op deze manier kom jij minder snel in de verleiding om een grote aankoop te doen wanneer jouw salaris net is gestort.