Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Alles wat je moet weten over de klok

Alles wat je moet weten over de klok

Wat is een klok?

De klok is een instrument waarbij de tijd aangegeven kan worden. De klok zien we elke dag en in bijna iedere ruimte. De klok zoals we die nu kennen was er vroeger nog niet. Toen waren er zonnewijzers. Met behulp van de zon en de schaduw gaven ze de tijd aan op de zonnewijzer. Er zijn daarna ook nog andere manieren geweest om de tijd aan te duiden. Zo was er een zandloper, slingeruurwerk, radiografische klokken en atoomklokken.

Tegenwoordig kennen we de klok in twee varianten zoals de analoge klok en de digitale klok. De analoge klok noemen we de gewone klok en de wijzers geven daaraan hoe laat het is. Bij de digitale klok zijn er cijfers die de tijd aan geven. Deze varianten komen ook voor bij de wandklok industrieel.

Hoe werkt een klok?

Wil je dat een klok zijn werk doet dan heeft het een primaire energiebron nodig. Je kunt dan denken aan batterijen, hangend gewicht en een elektriciteitsleiding. Moet de klok de tijd aan geven dan maakt het altijd gebruik van regelmatige ritmische bewegingen. Die ritmische bewegingen gaan vaak heen en weer en hebben daar een bepaalde snelheid in. Daardoor geeft de teller ketting aan wat de seconden, minuten en uren zijn. En dan heb je dus de tijd! De wandklok industrieel kan dus ook werken zoals we aangeven.

Welke soorten klok mechanismen zijn er?

Klokken hebben altijd een klokmechanisme. Nu zijn er verschillende soorten klokmechanismen. Dat zijn de volgende:

Atomisch: De atoomklokken zijn ontworpen om de precieze tijd van een seconde te meten. Dit werd gedaan met een kwartskristal ritme beweging en die te combineren zodat er een grote stabiliteit komt. Tegenwoordig worden de atoomklokken alleen gebruikt bij de NASA. Ze gebruiken ze voor gps-satellieten die aan boord zijn voor de satellieten die een rondje om de aarde maken. De atoomklokken worden ook gebruikt voor elektriciteitsnetten, gps en horloges van smartphones.

Mechanisch: Bij de mechanische klokken zit vaak een oscillator die ervoor zorgt dat de tijd vergeleken wordt. De mechanische klok is minder precies als een atomische klok. Het is evengoed een klok die gebruikt kan worden in iedere situatie. Over het algemeen worden ze gebruikt voor het internet, transportschema’s, gps, tv-schema’s, financiële markt en de luchtvaart.

Elektrisch: Veel klokken moeten met de hand opgewonden worden dat is bij een elektrische klok anders. De klok wordt aangestuurd met elektriciteit en dan hoeft er alleen maar een stekker in het stopcontact gedaan worden en dan werkt de elektrische klok. Ze hebben alleen als nadeel dat als er een stroomstoring is dat ze dus niet meer goed lopen met de tijd die het daadwerkelijk is. Je moet dan na de stroomstoring de tijd zelf weer goed zetten.

Kwarts: De tijd van de kwartsklok is afhankelijk van een elektronische ritmische beweging die door kwartskristallen geregeld worden. Dit is dan ook het belangrijkste onderdeel om de klok nauwkeurig de tijd aan te kunnen geven. Omdat de kwartskristallen trillen wanneer ze door de kristaloscillator gaat worden er spanning opgebouwd. Deze klokken kunnen tegen heel erg veel ongunstige weersomstandigheden maar zijn ook heel erg stabiel.

Pendule: De slingerklokken zijn een van de meest bekendste klokken over de hele wereld. Ze bestaan dan ook al vanaf de zestiende eeuw. De klokken hebben hele brede wijzers waardoor het apparaat orde kan houden. De modernere pendules hebben vaak kleine wijzers. Dit is omdat ze dan weinig ruimte in beslag nemen waar je ze neerzet.

Welke materialen en stijlen kan je kiezen?

Als je op zoek gaat naar een klok kom je tot de ontdekking dat er heel erg veel soorten klokken zijn maar ook het materiaal en de stijl verschilt per klok. Je wilt natuurlijk wel een klok die ook goed past in je woning. Je kunt de kamer een industriële look geven door de keus te maken voor een wandklok industrieel. Er zijn ook kinderklokken die heerlijk vrolijk zijn maar ook duidelijk leesbaar zijn voor de kinderen zodat ze goed klok kunnen kijken.

Een andere klok is de wekker. Ook deze klokken zijn er in verschillende soorten, maten en materiaal. Kom jij moeilijk uit je bed? Dan is de wekker zeker een optie.