Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Aandachtspunten voor als je een glasschilderij gaat kopen

Aandachtspunten voor als je een glasschilderij gaat kopen

Kunst aan de muur zorgt voor sfeer, warmte en persoonlijkheid in de woonkamer, maar natuurlijk ook in de andere vertrekken van je huis. Kunst is van alle tijden. Eeuwenlang sierden vooral de olieverf schilderijen de muren in veel huizen. De laatste jaren zien we steeds meer kunst in de vorm van glasschilderijen. De kwaliteit van glasschilderijen de afgelopen jaren enorm toegenomen en daarmee ook de populariteit. Waarom dit zo is zullen we je uitleggen. Je krijgt ook een aantal handige tips die jou helpen bij het uitkiezen van een glasschilderij.

Waarom je voor een glasschilderij moet kiezen

Als je op zoek bent naar kunst voor in de woonkamer, keuken, of slaapkamer, is een glasschilderij een goede keuze. Een glasschilderij heeft namelijk een bijzondere uitstraling. Tenminste, als je er een van goede kwaliteit koopt.

Zoals de naam al zegt, wordt een glasschilderij gemaakt van glas. Veelal is dit hoogwaardig plexiglas, maar dit kan ook echt glas zijn. Beiden zijn meestal 4 millimeter dik en hebben zo hun specifieke voor- en nadelen. Met speciale technieken wordt er op het glas een foto van hoge kwaliteit geprint. De achterzijde van het glasschilderij krijgt een geheel witte afwerking. Hierdoor gaan de kleuren echt leven en springen de details van de foto er goed uit. Dit zorgt voor een heel mooi effect, zeker als je op de juiste plek hangt.

Glasschilderijen zijn in veel thema’s verkrijgbaar. Kies voor een thema dat goed bij jouw persoonlijkheid past. Ben je een avonturier die graag actief is in de vrije natuur, kies dan voor een natuurthema met bijvoorbeeld fraaie landschappen. Als je een groot filmliefhebber bent, is het natuurlijk heel leuk om te kiezen voor een of meerdere glasschilderijen van jouw favoriete filmsterren. Door te kiezen voor meerdere filmsterren aan de muur, versterk je het thema. Een fraaie sfeerlichting draagt hier extra aan bij.

Kies je voor echt glas of plexiglas

Zoals gezegd, wordt een glasschilderij gemaakt van echt glas of van plexiglas. Waarvoor je kiest hangt deels van je persoonlijke voorkeur af. De materialen zijn beide van hoge kwaliteit en vaak nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

Echt glas is duurzamer en heeft, zeker als de randen zijn gepolijst, een iets luxere uitstraling. Vooral als er diamantglas is gebruikt, kunnen de kleuren nog beter tot hun recht komen. Bovendien is het iets gemakkelijker te reinigen. Dit kan handig zijn, als je het glasschilderij niet in de woonkamer maar in de keuken of misschien wel de badkamer wilt ophangen.

Bij plexiglas kan het materiaal bij heel grote temperatuurverschillen iets gaan werken en kan er een lichte golving in het materiaal te zien zijn. Door het gebruik van hoogwaardig plexiglas wordt deze golving voorkomen. De werking is ook minimaal en kan worden opgevangen met een aluminium profiel. Als je voor plexiglas kiest, let er dan wel op dat dit hoogwaardig fine-art plexiglas is.

Het voordeel van plexiglas is, dat het veel lichter is en vrijwel onbreekbaar is. Bij grote werken van echt glas, moet je muur op dit gewicht zijn berekend.

Handige Tips

Heb jij je keuze al gemaakt? Ga je voor een fraai landschap, die prachtige leeuw of toch een van je favoriete filmsterren aan de muur in je woonkamer. Voordat je tot je aankoop overgaat, hebben we ook nog enkele tips voor je.

Formaat

Een veel gestelde vraag is, hoe je nu het ideale formaat van een glasschilderij kunt bepalen. Hiervoor zijn er twee eenvoudige regels.

1. De eerste is een eenvoudige formule, namelijk: breedte muur x 0,57 = ideale breedte van het schilderij.
2. Voor de ophanghoogte hanteer je een hoogte van 145 centimeter, gemeten vanaf de vloer tot aan het hart van het glasschilderij. Je kunt er ook voor kiezen om het op ooghoogte te hangen.

Kijk hierbij wel goed naar de rest van de meubels in je woonkamer. Zorg ervoor dat alles in verhouding blijft. Komt het glasschilderij boven een bank te hangen, kies dan voor een breedte van minimaal een meter. Houd altijd minimaal 40 centimeter vrije ruimte rondom het glasschilderij.

Heb je een brede wand, kies dan voor een landscape formaat, waarbij de breedte groter is dan de hoogte. Op een smallere wand komt juist een portret formaat beter tot zijn recht.

Belichting

Belichting is een onderwerp dat om veel aandacht vraagt als je een glasschilderij in de woonkamer gaat ophangen. Te weinig licht is niet goed, maar te veel zeker niet. Hang een glasschilderij niet al te dicht bij een raam. Hierdoor gaat het schitteren, waardoor de afbeelding slecht te zien is.

Hetzelfde verhaal gaat op als je kunstlicht gebruikt. Voorkom dat er overbelichting ontstaat. Als je een glasschilderij goed tot zijn recht wilt laten komen, moet je er voor zorgen dat je de beschikking hebt over warme, zachte indirecte verlichting. Zo komen jouw favoriete filmsterren, dieren of andere afbeeldingen het best tot zijn recht.