Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Welk mes heb ik nodig?

Welk mes heb ik nodig?

Elke maaltijd begint met het snijden van de producten. Of het nou om een professioneel restaurant gaat of om de heerlijke maaltijd die je thuis op tafel zet, zonder een goed mes ben je nergens. Er zijn ontzettend veel verschillende messen te krijgen. Ook zijn er kant en klare messensets op de markt zodat je in één keer een collectie kunt aanschaffen. Maar welk mes gebruik je nu eigenlijk waarvoor? Hieronder geven we je wat meer informatie over de meest gebruikte messen.

Broodmes

Een broodmes heeft altijd een gekartelde rand, hierdoor zaagt het als het ware door de korst van het brood en kun je mooie gelijke plakken snijden. Broodmessen zijn vaak lang en hebben een stevig lemmet. Maar, broodmes is niet alleen geschikt voor het snijden van brood. Je kunt er eigenlijk alles mee snijden wat een harde buitenkant maar een zachte binnenkant heeft. Een broodmes is ook erg geschikt voor het snijden van ananas en diverse koolsoorten.

Koksmes

Een echte klassieker en geschikt voor veel verschillende snij werken. Je kunt er perfect blokjes groente of julienne mee snijden. Een koksmes mag eigenlijk niet ontbreken in je messenset. Het is een stevig mes wat ook perfect is voor het fijnhakken van kruiden en knoflook. Doordat het een dikker lemmet heeft is het minder geschikt voor het snijden van dunne plakjes vlees.

Vleesmes

Een vleesmes is dun en heeft een lang, smal lemmet. Hierdoor is het mes uitermate geschikt om dunne plakjes vlees me te snijden. Een van de messen die perfect is voor het snijden van een varkenshaasje, gebraad of rosbief. Ook een vleesmes mag eigenlijk niet ontbreken in je messenset.

Officemes

Een van de messen die je veel zult gebruiken, het is een dun en klein mes met een spits lemmet. Daardoor leent dit mes zich heel goed voor het fijnere keukenwerk. Dit mes gebruik je bij het ontvellen van een ui bijvoorbeeld. Ook gebruik je dit mes wanneer je een broccoli in roosjes snijdt of bij het garneren of ontpitten van diverse fruitsoorten.

Schilmes

Dit mes gebruik je voor het schillen van bijvoorbeeld aardappels of appels. Door het ronde gebogen lemmet beweegt het gemakkelijk mee met de ronde vorm van bijvoorbeeld de aardappel. Dit mes gebruik je niet op een snijplank, maar in de hand! Voor het fijnere snijwerk pak je het officemes.

Santukomes

De Japanse tegenhanger van het koksmes. Het lemmet van deze messen is wat breder. Daardoor is het een zeer geschikt mes voor het zeer fijn snijden van groente (julienne). Deze messen zijn vaak wat lichter dan de traditionele koksmessen.

Onderhoud van je messenset

Je messen was je altijd met de hand af. Dit omdat het mes nét roestvrij is. Door de vaatwasmachine kunnen er toch roestplekjes ontstaan. Daarnaast is het erg gevaarlijk om zeer scherpe messen in de vaatwasser te doen. Je kan er overheen kijken en je lelijk bezeren wanneer je de vaatwasser uit ruimt. Het lemmet van je messen kan beschadigen wanneer het in contact komt met andere stalen producten. Beter is het dan ook om je messenset niet los in de lade te leggen. Het geeft ook hier weer kans op verwondingen wanneer je snel in de lade grijpt. Beter is het je messenset in een messenblok te steken of je messen op een magneetstrip te hangen. Daarnaast, als je zulke mooie messen hebt, dan mogen ze best gezien worden toch?