Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Wat maakt een vogelvoerderhuisje zo leuk?

Wat maakt een vogelvoerderhuisje zo leuk?

Veel mensen in ons land hebben in hun tuin of op het terras een vogelvoederhuisje staan. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Er is altijd wel een plek te vinden om een voederhuisje te plaatsen, ook als je in een appartement woont en alleen maar een balkon hebt. Het aanbod is breed. Zo heb je voederhuisjes op palen of tuinstekers, de voedersilo die je aan het balkon of in een boom kunt hangen en zogenaamde voederplanken op pootjes. Deze kun je op een tafel of het platte dak van je schuur of overkapping zetten. Maar wat maakt deze vogelvoederhuisjes nu zo populair?

Met een vogelvoederhuisje zorg je voor leven in de tuin

Wat is er nu heerlijker dan ‘s ochtends wakker worden door het gefluit van de vogels in je tuin? Veel mensen denken dat je van alles moet doen om dit voor elkaar te krijgen. Maar eigenlijk valt dit reuze mee. Waar je wel voor moet zorgen, is dat je tuin of balkon een veilige plek is voor de vogels en dat ze er kunnen eten.

Een veilige plek is een tuin met voldoende groen. Heb je bijvoorbeeld wat bomen en struiken met bessen, dan zullen de vogels graag naar je tuin toekomen. Je kunt je tuin extra aantrekkelijk maken, door er een vogelvoederhuisje in te plaatsen.

Als je dit doet, plaats dit dan bij voorkeur vlak bij groenblijvende struiken of bomen. Zo hebben de vogels ook in de herfst en winter genoeg beschutting. Ze gebruiken de bomen en het struikgewas ook om zich te beschermen tegen katten of andere roofdieren.

Wat je niet moet doen, is om het voederhuisje vlak bij de takken van de bomen of struiken neer te zetten. Ook de natuurlijke vijanden van de vogels kunnen deze namelijk als een soort springplank gebruiken.

Het bijvoeren van de vogels moet je wel met mate doen. In het voorjaar en de zomer is er in principe voldoende voedsel. Een beetje bijvoeren kan geen kwaad, maar in principe moeten de vogels zichzelf zien te redden.

Het bijvoeren doe je dan ook met name in de wintermaanden. De dagen zijn dan namelijk te kort om voldoende voedsel te vinden. Door de schaarste moeten de vogels dan ook hun vetreserves aanspreken. Het voordeel van een vogelvoederhuisje is dat het voer goed is beschermd. Als je een wat grotere versie kiest, kun je er veel verschillende zaden en ander voedsel in kwijt. Handig, want zo hoef je niet zo vaak bij te vullen. Ook trek je zo verschillende vogelsoorten naar je tuin.

Het aantrekken van verschillende soorten vogels

Een paar vogels in de tuin is dus harstikke leuk. Het wordt nog veel leuker als je verschillende vogelsoorten weet te trekken. Of dit daadwerkelijk lukt, hangt van een aantal zaken af. Hierbij moet je denken aan de locatie, het type vogelvoederhuisje en natuurlijk de diversiteit aan voedsel wat je aanbiedt. Het is ook belangrijk dat er continue voedsel beschikbaar is in het voederhuisje en dat het goed schoon wordt gehouden.

Als je weet welke vogelsoorten in jouw omgeving leven, kun je met bepaalde soorten vogelvoer specifieke vogelsoorten aan kunnen trekken. Hiervoor moet je je wel verdiepen in de zaden die de door jou gewenste vogels eten.

In de dierenspeciaalzaak maar ook online kun je allerlei verschillende vogelzaadmixen of ander voedsel verkrijgen. Door de juiste zaadmixen in de vogelvoederhuisjes te plaatsen, heb je aan een belangrijke voorwaarde voldaan. Daarnaast heb je ook nog het vogelvoederhuisje zelf dat bepalend is voor welke vogels er naar jouw tuin of balkon komen. Maar met welk voederhuisje trek je dan welke vogels?

Een voedertafel is perfect voor de vogels die hun voedsel bij voorkeur laag bij de grond zoeken, zoals de verschillende vinkensoorten, de winterkoning, heggenmus, merel of roodborst. Plaats er een zonder dak en met opgehoogde randen, zodat het voedsel minder snel wegwaait. Je kunt er naast gedroogd fruit, ook voedsel als mais, pinda’s, hennepzaden en zonnebloempitten op leggen.

Met een meer gesloten voederhuisje, dat je wat hoger plaatst of ophangt, trek je onder meer gaaien, mezen, eksters, merels en spreeuwen aan.

Groenlingen en mezen eten juist graag uit voedersilo’s. Vooral als ze doorzichtig zijn. Een voordeel van de voedersilo is dat het voer lang houdbaar blijft, doordat het niet nat wordt. Ze zijn ook zeer sterk en je hebt er jarenlang plezier van. Vul de silo’s met zonnebloempitten en hennepzaden.

Er zijn ook speciale silo’s voor pinda’s. Kies er dan wel een met fijnmazig gaas. Hierdoor hebben de vogels houvast, maar het voorkomt ook dat de vogels een hele pinda eruit kunnen halen. Zeker jonge vogels kunnen hier gemakkelijk in stikken.

Vetbollen en dierlijk vet kun je in een voederbak aanbieden, waar zeker in de wintermaanden onder andere lijsters, roodborstjes, eksters en kraaien op af zullen komen.