Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld 1-2 werkdagen in huis       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Wat is emaille en waar wordt het voor gebruikt?

Wat is emaille en waar wordt het voor gebruikt?

Wanneer je op zoek bent naar een leuk, grappig en bruikbaar cadeau dan is een emaille verbodsbord zeker een leuke optie. Ze zijn natuurlijk ook heel erg handig in gebruik en het materiaal is ook nog eens duurzaam. De emaille verbodsborden zijn er ook als huisnummer om het een persoonlijk tintje te geven.

Algemene informatie over emaille

Emaille wordt vaak gebruikt op voorwerpen om dit aan te brengen. Dit wordt vaak gedaan op aardewerk. De reden waarom het aangebracht wordt dat verschilt nogal omdat het kan om het onderliggende materiaal te beschermen maar het kan ook een isolatielaag zijn. Emaillen is eigenlijk een glas laag waardoor het ook gebruikt wordt om voorwerpen te versieren. De emaille wordt ook wel gebruikt om bijvoorbeeld verbodsborden te voorzien van kleur. Een verbodsbord is vaak van metaal. Wanneer emaille op een voorwerp aangebracht wordt noemt men dit ook wel geëmailleerd.

Emaille of glazuur?

Wanneer op een aardewerk voorwerpen emaille aangebracht wordt noemen ze dit ook wel glazuur. Dit is dan een dun glasachtig laagje. Glazuurlaagjes kunnen op verschillende voorwerpen of producten aangebracht worden. Zo kan het ook op dakpannen of tegels zijn. Dit zijn vaak voorwerpen die van klei gemaakt zijn en worden in een oven gebakken. Daardoor wordt de klei hard. Het glazuur wordt in poedervorm aangebracht op de voorwerpen en wordt vloeibaar in de oven door de hitte en smelt dan over het voorwerp heen. En zo is de glazuurlaag ontstaan op het voorwerp. Een glazuur kan op een voorwerp aangebracht worden ter bescherming van het product maar omdat glazuur er ook in verschillende kleuren is kan het ook als kleur aangebracht worden op een product. Dan heeft het glazuur een sierwaarde.

Wat voor een eigenschappen heeft emaillen?

Voor emaille op een voorwerp wordt aangebracht moet het duidelijk zijn welke eigenschap het voorwerp bezit. Bij metalen producten die bescherming nodig hebben dan is emaille daar heel geschikt voor. Het sluit metaal goed af. Er kan daardoor geen water of zuurstof bij het metaal komen en gaat het roesten dus tegen. Emaillen kan ook niet branden. Omdat emaille hard is wordt het materiaal eronder goed beschermd. Emaillen is ook glad en krasbestendig waardoor het hygiënisch is. Daarom worden emaille producten ook vaak gebruikt in badkamers, keukens en toiletten. Daarbij is emaillen ook kleurvast en kan het dus tegen verkleuring van Uv-stralingen.

Wanneer emaille wordt aangebracht op aardewerk is de oppervlakte van het product dichter en kan er geen water doorheen. Daarom kunnen aardewerk dat met emaille bewerkt zijn gebruikt worden voor vloeistoffen. Het is ook krasbestendig.

Zowel aardewerk als metaal kunnen mooier gemaakt worden door gekleurde oxiden toe te voegen aan de emaille.

Emaille heeft ook nadelen. Het is namelijk heel hard en niet buigzaam. Wanneer het bijvoorbeeld op metaal aangebracht wordt kan het metaal wel buigzaam zijn en het emaillen niet. Daardoor kunnen er barstjes ontstaan in het emaillen. Wanneer het heel erg is dan ontstaan er scheurtjes en kunnen er stukjes afbreken. Hierdoor komt de ondergrond los te liggen waardoor het in aanraking komt met zuurstof en vloeistoffen. Het kan dan de ondergrond aantasten.

Waar wordt emaille en glazuur op toegepast?

Emaille wordt vaak op verschillende producten gebruikt. Een aantal voorbeelden zijn:

• Aan de buitenkant van witgoed zoals een wasmachine, kooktoestellen en koelkasten. Hier wordt een witte emaille laag aangebracht omdat deze schoon gemaakt moeten worden met een vochtige doek.

• Pannen, vergieten, theepotten worden voorzien van een emaillen laag. Hier worden verschillende kleuren voor gebruikt.

• Reclameborden, verbodsborden, bewegwijzeringsborden en meer worden ook vaak voorzien van een emaille laag. Deze worden voorzien van opvallende kleuren zodat ze goed opvallen. Er wordt emaille gebruikt omdat ze kleurvast en weerbestendig moeten zijn.

Glazuurlagen worden ook op heel veel verschillende producten en voorwerpen aangebracht. Zo kan dit bij de volgende producten of voorwerpen zijn:

• Dakpannen krijgen een glazuurlaag omdat de dakpan dan glad is en het onderliggende materiaal goed beschermd is tegen verschillende weerstoestanden.

• Zo worden mokken, borden, bekers voorzien van een glazuurlaag. Dit is niet alleen omdat het er dan goed uit ziet maar het is ook hygiënisch. Het vuil kan niet aan de ondergrond hechten.

• Wastafels, wc, tegels en plavuizen krijgen een glazuurlaag voor de hygiëne en verfraaiing.