Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Met een vogelvoederhuisje breng je leven in de tuin

Met een vogelvoederhuisje breng je leven in de tuin

Ben je op zoek naar een leuk cadeau voor iemand die graag actief is in de tuin? Denk dan eens aan een vogelvoederhuisje. Wie denkt dat het een oubollig geschenk is voor bijvoorbeeld je opa en oma heeft het mis. Het is juist een hartstikke leuk cadeau voor iedereen die een tuin heeft, en daar graag wat leven in de brouwerij wil brengen. Je hoeft hier echt geen grote tuin voor te hebben. Sterker nog, ook op een balkon kun je prima een vogelvoederhuisje plaatsen.

Wat is een vogelvoederhuisje precies?

Een vogelvoederhuisje moet je niet verwarren met een vogelhuisje. Met een vogelhuisje bedoelen we een nestkastje waarin de vogels kunnen broeden. Deze zijn er voor verschillende soorten vogels. In het voorjaar zorgen ze voor een leuk schouwspel, als de ouders door de tuin vliegen, op zoek naar voedsel voor hun kroost. Nog leuker wordt het als de jonge vogels het nest gaan verlaten. Wel oppassen als er bijvoorbeeld katten in de buurt leven.

Een andere manier om vogels naar je tuin of balkon te trekken is met een vogelvoederhuisje. Zoals het woord al zegt, is het een voederplaats voor vogels. Je hebt ze in de vorm van een huisje, maar er zijn ook nog andere varianten mogelijk.

Met het deels gesloten vogelvoederhuisje dat je bij voorkeur wat hoger ophangt aan de muur of aan een paal, heeft als voordeel dat het voedsel droog blijft en niet snel weg zal waaien. Ze zijn verkrijgbaar in diverse vormen. Het is een goede keuze als je bijvoorbeeld eksters, gaaien, merels, mezen en spreeuwen in de tuin wil hebben.

Wil je liever kleinere vogelsoorten zoals vinken, mussen, winterkoninkjes of roodborstjes aantrekken, dan is een voedertafel juist geschikt. Deze vogels zoeken hun voedsel, zoals pinda’s, mais, gedroogd fruit en zonnebloempitten, liever dichter bij de grond. Kies altijd een voedertafel met een opgehoogde rand. Dit voorkomt namelijk dat het voedsel snel wegwaait.

Combineer een voedertafel ook altijd met een drinkschaal. Net als voor onszelf, is vers water ook voor de vogels even belangrijk als voedsel. Als hij groot genoeg is, zullen de vogels zich er ook in gaan baden. Je zult er veel plezier aan beleven, als je dit schouwspel vanuit je luie stoel kunt bekijken.

Dan zijn er ook nog de zogenaamde voedersilo’s. Vooral de mezen en groenlingen eten hier heel graag uit. Een groot voordeel van de voedersilo is dat het voer lang goed blijft. Het kan namelijk niet nat worden. ’s. Kies altijd voor een doorzichtig exemplaar, dan is het voedsel goed zichtbaar.

Een voordeel van de voedersilo is dat het voer, voornamelijk hennepzaden en zonnebloempitten, lang houdbaar blijft. Het wordt namelijk niet nat en kan niet wegwaaien. Een ander voordeel is dat ze sterk zijn. Je zult er dus lange tijd plezier aan beleven.

Als laatste zijn er ook nog de silo’s waar je pinda’s in kwijt kunt. Als je hiervoor kiest, neem er dan een met fijnmazig gaas. Zo kunnen de vogels geen hele pinda’s uit trekken, zodat ze daar ook niet in kunnen stikken. Daarnaast is het gaas handig voor de vogels omdat ze er een goed houvast aan hebben.

Het leukste effect krijg je, wanneer je verschillende soorten voederhuisjes met elkaar combineert. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Voor een paar euro heb je er namelijk al een. Door ze met elkaar te combineren, trek je verschillende soorten vogels aan. Iedere soort heeft namelijk zo zijn voorkeuren voor wat betreft het voedsel maar ook de plaats waar je dit voedsel aanbiedt.

De juiste plek voor een vogelvoederhuisje

Waar je altijd voor moet zorgen, is dat de vogelvoederhuisjes op een veilige plek in de tuin of op het balkon komen te staan of hangen. De beste plek om dit te doen, is in de nabijheid van struiken en bomen. Bij voorkeur groenblijvende, want zo hebben de vogels ook in het najaar voldoende mogelijkheden om zich te beschermen tegen bijvoorbeeld de katten uit de buurt. Wel opletten dat je het vogelvoederhuisje daar ook weer niet al te dicht bij zet, want dan maak je het de kat wel heel gemakkelijk.

Zelf een vogelvoederhuisje maken of kopen

Als je een beetje creatief bent, kun je zelf prima een vogelvoederhuisje maken. Ben je wat minder handig, dan kun je er online heel eenvoudig een aanschaffen. Zoals gezegd is er enorm veel keuze. Bestel dan ook meteen het benodigde voedsel mee. Bedenk vooraf wel goed welk voedsel je nodig hebt. Dit is namelijk zeer bepalend voor de vogelsoorten die erop afkomen.

Voer de vogels voor in de herfst en winter. Zeker in de winterperiode is het voedsel schaars en kunnen de vogels wat extra voedsel gebruiken om op gewicht te blijven. Naast zadenmengsels kun je ook fruit, pinda’s en vetbollen ophangen. De vogels zullen je zeer dankbaar zijn.