Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Tips voor je buitenplanten

Tips voor je buitenplanten

Net als de mens, bestaat een plant voor het grootste deel uit water. Dat betekent dus ook dat ze water nodig hebben om te kunnen overleven. Maar hoe moet je die planten nou verzorgen, want er zijn verschillende jaargetijden waar de planten op reageren en hoe en hoeveel water moet je ze geven. Het zijn allemaal vragen waar wij met een aantal tips antwoord op zullen geven.

Water geven

Onze buitenplanten bevinden zich of in de volle grond, zoals een perkje of de tuinaarde, of we hebben ze in een mooie pot geplaatst. Omdat planten geven in de zomer soms een dagelijkse klus is, kan het verstandig zijn om een gieter te kopen. Natuurlijk kan het ook met een tuinslang als je een grote tuin hebt, maar een gieter kopen en gebruiken kan soms voordelen hebben op de tuinslang. Je maakt de planten minder snel stuk.

Planten in de volle grond

Planten die in de volle grond zijn gepoot, hoef je eigenlijk weinig aan te doen. Je zou ze met een bloemengieter eventueel in de eerste fase dat je ze gepoot hebt wat extra water kunnen geven of bij extreme droogte. Er valt over het hele jaar tenslotte genoeg regen, dus is een bloemengieter eigenlijk niet nodig. Voor het water geven van planten die in de volle grond staan zijn er eigenlijk drie vuistregels. Is het een plant die geen of weinig blad heeft, dan hoef je de gieter niet te pakken, want dan is water geven bijna niet nodig. Wil je de rest van de bladerige planten water geven, doe dat dan voor of na de zon, zodat de bladeren niet verbranden. Het beste is om één keer in de week water te geven. Te veel water geven kan namelijk voor schimmels zorgen.

Planten in een pot of kuip

Planten die in een pot of kuip staan hebben wat meer aandacht nodig. Deze planten hebben tenslotte minder grond tot hun beschikking en de aarde zal ook sneller opdrogen. Ook voor de planten in potten hebben we drie vuistregels. Hierbij geld ook dat je je bloemengieter wat langer kan laten staan als het planten zijn, die geen of nagenoeg geen blad hebben. Geef een plant die in een pot staat, water tot het water er aan de onderkant van de pot weer uitkomt. Zo weet je in ieder geval zeker dat het water de wortels heeft bereikt.

De frequentie van het water geven is voor planten in een pot geen vast gegeven. Zowel de planten kunnen verschillen als ook de plek waar ze staan, zoals in de volle zon of in de schaduw. Dat betekent dat je iedere plant dus op een eigen frequentie water moet geven. Een manier om te kijken of je of je de gieter erbij moet pakken, is als volgt. Prik je vinger in de pot met aarde en haal hem er weer uit. Als er natte aarde aan je vinger blijft zitten, dan is de aarde nat genoeg. Is dat niet het geval, dan mag je de bloemengieter voor de dag halen.