Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Hoe onderhoud je een goed keukenmes?

Hoe onderhoud je een goed keukenmes?
Bijna dagelijks gebruiken we onze keukenmessen. Een goed keukenmes is dan ook echt onmisbaar in de keuken. Messen zijn er in alle soorten en maten en ook in alle prijs klasse. Wanneer je een fijn keukenmes, of misschien wel een heel keukenmessenblok, hebt gekocht dan wil je deze ook graag goed bewaren. Zo heb je er langer plezier van. Maar hoe onderhoud je nu eigenlijk dat keukenmes en zorg je dat hij in top conditie blijft? Wij geven je een paar tips.

Gebruik het juiste mes voor de juiste taak

Wellicht klinkt het als iets vanzelfsprekend, maar heel veel mensen die weten niet zo goed welk mes ze waar voor gebruiken. Een mes is iets meer als een object waar je mee kunt snijden. Zo heb je een speciaal brood mes met een kartel rand, maar ook een mes wat speciaal bedoeld is om vis mee te fileren. Kies dus voor het juiste mes bij de juiste taak om te voorkomen dat je een mes ergens voor gebruikt waar hij niet voor is gemaakt en je hem dus onnodig slijt.

Vermijd zijwaartse bewegingen

Een mes is bedoeld is eigenlijk bedoeld om een neergaande beweging te maken en geen zijwaartse. Wanneer je dit toch zou doen dan kun je de snede beschadigen en zal je mes eerder bot worden. Probeer het maar eens uit.

Pas op, een botje!

Het klinkt ook weer heel erg logisch maar pas toch op met botjes in het vlees, graten en harde pitten. Je kunt je mes er op bot snijden. Leuke woordspelling, maar het is echt zo. Een mes kan niet door harde zaken heen, deze kunnen tijdens het snijden zelfs hapjes uit je mes halen. Beter voorkomen dan genezen dus.

Zorg dat je mes scherp is

Wanneer je mes scherp is hoef je geen kracht te zetten, het snijd zo overal; doorheen. Heel handig, maar ook heel fijn voor je mes. Want als jij kracht gaat zetten op het mes kun je deze ongemerkt beschadigen. Slijp je messen dus op tijd, hier zijn speciale tools voor verkrijgbaar in de winkel.

Gebruik de juiste snijdplank

Natuurlijk wil je geen krassen in je aanrechtblad of je tafel, dus gebruik een goede snijplank als je vlees of iets anders gaat snijden. Het beste zijn de houten snijplank, al zijn de kunststof snijplanken tegenwoordig ook heel goed. Om te weten of je een goede snijplank hebt: je mes moet krassen achterlaten op de snijplank, dan heb je een prima plank in handen.

Was je mes met de hand

Messen kunnen in de vaatwasser, vaak geeft fabrikant dit ook wel aan. Echter de reinigingsmiddelen in het vaatwasblokje kunnen gehard staal en de kunststoffen van je mes aantasten. Beter is het dus om het mes even met de hand af te wassen onder de hete kraan. Voordeel is ook dat hij dan direct weer klaar is voor gebruik!

Slijp je messen op tijd

Om je messen te slijpen kun je diverse tools gebruiken. Een elektrische messenslijper, of bepaalde slijpstenen bijvoorbeeld. Wacht niet tot het laatste moment met je mes slijpen, je kunt een mes makkelijker scherp houden dan weer scherp krijgen. Een goed mes verdient op zijn tijd een slijpbeurt en kan zo wel 20 jaar mee gaan!