Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Een mandoline helemaal top! Maar wat is een mandoline nu precies?

Een mandoline helemaal top! Maar wat is een mandoline nu precies?

Met een mandoline bedoelen we een rechthoekige rasp of schaaf, waarmee flinterdunne plakjes gemaakt kunnen worden door er een stuk groente of fruit overheen te bewegen. Veel mandolines hebben ook een functie waarmee julienne gemaakt wordt bijvoorbeeld voor wortelsalade. Door een mandoline te gebruiken zorg jij voor dunne plakjes of reepjes gelijk van vorm en grootte. Ga je deze dan verder verwerken door koken, frituren of blancheren dan zullen deze gelijkmatige stukjes ook gelijk matig gaar worden. Een mandoline bevat scherpe messen waardoor men zonder het gebruik van een houder als hulpstuk bij het laatste eindje fruit of groente snijwonden oploopt. Deze mandolines zijn er in simpele maar ook uitgebreide uitvoeringen. Zo zijn ze er met of zonder houder of met of zonder een keuze van messen voor verschillende diktes.

Diverse soorten mandolines

Er zijn meerdere soorten maar de bekendste zijn de handmandoline en de staande mandoline. De handmandoline houd je in je ene hand en met de andere hand schuif je je product over de mandoline. Een staande mandoline kun je op je aanrecht plaatsen en door zijn vorm kun je hier dan ook makkelijk bv een kom onder plaatsen om je product in op te vangen. Een staande mandoline heeft een groot voordeel en dat is dat je meer kracht kunt zetten.

Messen van een mandoline

Mesjes zijn er in verschillende soorten waarbij het verschil vooral zit in de dikte en het soort snijwerk. Er zijn mandolines met verwisselbare mesjes en bij enkele kun je die met een draaiknop zelf instellen. Er zijn ook andere modellen waarbij losse mesjes zijn meegeleverd en die je dan zelf in de mandoline moet steken. Voor aankoop is het van belang dat je kijkt welk soort snijwerk je met de bijgeleverde mesjes kunt uitvoeren. Let er ook zeker op dat je er een neemt met een vingerbeschermer. Het laatste stukje product kun je hierop schuiven zodat je veilig het laatste stuk kunt snijden. Tevens zal dit hulpstuk de messen niet raken waardoor deze hun scherpte helemaal behouden.

Het kiezen van de juiste mesjes

Dit hangt dus af van in welke vorm je je product wilt gaan snijden en hoe dik. Het beste kies je voor een mandoline met verschillende vormen mesjes. Met verschillende vormen bedoelen we bijvoorbeeld het snijden in reepjes, blokjes of het ‘au julienne’ snijden. Dit is ook afhankelijk van de mogelijkheden die jouw mandoline biedt. Weet je precies wat je wilt dan kun je naar aanleiding daarvan de juiste mesjes instellen voor gebruik.

Hoe dik kan ik ermee snijden?

Je kunt het dus vergelijken met een keukenrasp en bij een goede mandoline zul je deze in verschillende standen kunnen instellen. Ga je een product snijden moet je niet denken aan een dikte van enkele centimeters maar eerder in millimeters. Door de verschillende standen van de mandoline kun je dus zelf perfect afstellen hoe dik jij je product wilt gaan snijden. Dus wil jij perfect gesneden wortelschijfjes, komkommerschijven, of iets anders? Dan is de mandoline onmisbaar in je keuken