Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld 1-2 werkdagen in huis       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

De kerstcadeau traditie hoe is dat ontstaan?

De kerstcadeau traditie hoe is dat ontstaan?

Tegenwoordig vinden we het heel erg normaal om een kerstcadeau te geven of te ontvangen. Het is inmiddels een onderdeel wat bij het kerst vieren hoort. Deze gewoonte heeft zich over de hele wereld verspreid vanuit de Verenigde Staten, zo ook in Nederland

Het ontstaan van de kerstcadeau traditie

Ieder land heeft in de loop der eeuwen een eigen traditie ontwikkeld voor het geven van een cadeau met kerst. In Nederland is het begonnen door de boeren. Zij gaven de knechten een mandje met lekkers mee naar huis voor tijdens de kerstviering. Zo zijn de kerstpakketten dan ook ontstaan. Zo is het dus ook in de wereld een traditie geworden om met kerst een cadeau te geven.

De heidense tradities

Veel christelijke feesten waaronder kerst zijn beïnvloed door heidense gewoonten. Op 17 december gaven de romeinen aan elkaar een cadeau bij de saturnaliën. De god van de landbouw (Saturnus)werd geëerd en daarna was er een groots banket. Tijdens dit banket kreeg de gastheer geschenken cadeau. Er is het vermoeden dat de christenen dit overgenomen hebben van de romeinen. Het kan ook van de Germanen gekomen zijn omdat die op 21 december het feest van de zonnewende vierde. Ook hier werden cadeaus uitgedeeld als offergave.

Drie koningen

Nog weer een andere verklaring die er is dat het uit de christelijke traditie is ontstaan. Na de geboorte van jezus kwamen de drie koningen op bezoek. Deze knielden bij jezus en boden geschenken aan in de vorm van goud, wierook en mirre. Dit zou de inspiratie zijn dat er elkaar met kerst een cadeau gegeven werd.

Het is dus nog onduidelijk uit welke traditie de kerst cadeau schenken is ontstaan. Het is wel duidelijk dat rond de middeleeuwen de gewoonte is ontstaan om met kerstgeschenken uit te delen. Dit was in verschillende delen van Europa. De meeste invloed die de kerstcadeaus hadden komt eigenlijk van de Nederlandse sinterklaas.

Sinterklaas en de invloeden

Sinterklaas wordt ook wel Sint-Nicolaas genoemd. Dit was de meest bekendste heiligen in Europa. In Nederland maar ook in Oost-Europese gebieden werden op de Sint-Nicolaas dag cadeaus uitgedeeld aan kinderen. Nederland maakte zich in de reformatie los van de katholieke kerk en ondanks dat bleef de traditie toch bestaan.

De Amerikanen begonnen deze Nederlandse traditie eind achttiende eeuw over te nemen. Ze waren op zoek naar niet-Engelse invloeden na de succesvolle onafhankelijkheidsoorlog. Daardoor kwam ze op de Nederlandse sinterklaas uit waardoor er begin negentiende eeuw een figuur verscheen die op Sinterklaas leek. Deze kreeg al snel de naam Santa Claus waardoor de in rood beklede, bebaarde en dikbuikige kerstman ontstond. Begin twintigste eeuw werd deze Santa Claus pas definitief en nam de traditie over van Sinterklaas en het uitdelen van cadeautjes. De kerstman begon er een gewoonte van te maken om geschenken onder de kerstboom te leggen of in een sok aan de open haard.

De kerstman en Nederland

De kerstman sloeg in Nederland in de negentiende eeuw en begin twintigste eeuw niet echt aan. Sinterklaas was en bleef populair maar de laatste decennia komt daar toch verandering in. Tijdens de kerst worden er steeds vaker cadeautjes uitgedeeld. De tweede helft van December is de Kerstman dan ook al aardig aanwezig in Nederland. Niet in de etalages maar overal kom je de kerstman tegen.

Leuke kerstcadeaus

Wanneer je op zoek bent naar een leuk kerstcadeau dan kan je hele winkelstraten afzoeken en het internet afstruinen. Maar in feite hoef je niet eens heel erg ver te zoeken. Bij Decoaction.nl kan je namelijk voor iedereen wel een cadeautje vinden. Voor jong en oud!

Je kunt natuurlijk bij de sales gaan kijken om op die manier iedereen wat leuks te kunnen geven. Wanneer je onderling een afspraak gemaakt hebt over het bedrag kan je meerdere cadeaus vinden die je wilt geven voor de kerst.

Maar er zijn ook woonaccessoires waarvan je weet dat je voor ieder wel wat kan vinden. Van een waxinelichtje tot aan een legpuzzel. Misschien wil je wel een mooie wanddecoratie cadeau geven. Je kunt denken aan een wandtegeltje, muur cirkel of misschien wel een glasschilderij.

Je kunt voor iemand die heel erg van gezelschap houdt ook een leuke kaars geven. Deze zijn er in verschillende vormen en formaten.