Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Hoe werkt een thermoskan?

Hoe werkt een thermoskan?

Een heerlijk warm drankje tijdens je winterwandeling of juist een cool drankje zomers op het strand? Dat kan met de juiste thermoskan, maar hoe werken die thermoskannen nu eigenlijk?

De werking van thermoskannen

Eigenlijk is het principe heel simpel. Thermoskannen bestaan uit een dubbelwandig systeem, vaak van RVS. Tussen de wanden zit vacuüm getrokken lucht. Zo komt de binnenwand van de thermosfles niet in aanraking met de buitentemperatuur en blijft je drankje dus op temperatuur. Een warme drank blijft dus warm omdat de hitte niet kan ontsnappen, en de koude drank blijft koel omdat de warmte niet in de fles kan. RVS is een goed isolerend materiaal en bovendien gemakkelijk schoon te maken.

Thermosflessen kopen

Wanneer je optimaal gebruik wilt maken van je thermosfles is het handig om van te voren te bedenken wat voor fles je nodig hebt. Ga je de thermoskan voornamelijk voor jezelf gebruiken dan is een klein formaat waarschijnlijk groot genoeg. Wanneer je de thermoskan voor meerdere personen wilt gebruiken ga je voor een groter model. De grootte van de thermoskan heeft natuurlijk ook invloed op het gewicht wat je mee gaat nemen. Ook de dop is bij verschillende thermoskannen anders. Zo zijn er thermoskannen verkrijgbaar met een draaidop en met een drukdop. Over het algemeen isoleert een thermoskan met een ouderwetse draaidop net iets beter dan de thermoskannen met een drukknop. Een drukknop is dan weer wel praktischer in gebruik, omdat je niet met een losse dop zit terwijl je probeert in te schenken.

Gebruikstips voor je thermoskan

Als je een lange wandeling gaat maken en je wilt verzekerd zijn van een warm drankje neem je natuurlijk je thermoskan mee! Maar je kunt deze van te voren al voor verwarmen zodat de drank nog beter op temperatuur blijft! Dit doe je door de kan eerst vol te doen met gekookt water. Laat het water kort in de thermoskan zitten en giet het af. De Thermoskan is nu op temperatuur en zal je drank nog langer warm houden! Open de fles tussentijds zo min mogelijk. Zo voorkom je dat er warmte ontsnapt en de drank afkoelt. Ook houden volle thermoskannen de warmte beter vast dan een halfvolle thermoskan. Wanneer je dus op pad gaat met meerdere thermoskannen drink ze dan één voor één leeg. Zo voorkom je dat je met verschillende halfvolle thermoskannen loopt en de drank geleidelijk zal afkoelen.

Verzorging van thermosflessen

Zoals bij alle gebruiksvoorwerpen waar eten en drinken in wordt bewaard moet je ook je thermoskannen goed reinigen. Dit doe je gemakkelijk op de handafwas. Er zijn speciale langere afwasborstels voor bijvoorbeeld babyflesjes die ook erg geschikt zijn voor het reinigen van de binnenkant van de thermoskan. Droog de thermoskan van binnen goed af om schimmels te voorkomen. Zorg ervoor dat ook de (druk)dop goed droog is. Bewaar de thermoskan zonder de dop erop. Zo blijft de fles van binnen fris. Wanneer je thermoskannen deuken hebben moet je hem vervangen. Door de deuk is de isolerende laag beschadigt en zal je drank sneller afkoelen.