Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Hoe haal je het maximale uit je kaars?

Hoe haal je het maximale uit je kaars?

Kaarsen zorgen voor gezelligheid. Door wat kaarsjes aan te doen en de verlichting te dimmen creëer je een zachte verlichting. Kaarslicht wordt dan ook vaak geassocieerd met romantiek. Denk maar aan dat gezellige etentje bij kaarslicht. Of aan de kaarsen die branden in de kerstperiode. Maar kaarsen hebben niet zoals lampen een hele lange levensduur. Er zijn echter wat manieren om het maximale uit je kaars te halen.

Waarom branden kaarsen niet volledig op?

Je hebt het vast wel eens gemerkt, een kaars die niet helemaal opbrand, maar die je ook niet meer krijgt aangestoken. Zeer irritant, want zo kun je niet optimaal van je kaars genieten tot het laatste stukje kaarsvet. De meeste kaarsen zijn in de fabriek gefabriceerd. Hier wordt vaak een wiek, oftewel een lont, die niet helemaal geschikt is voor deze kaars. Toch hebben wij 5 tips om je kaars langer te laten branden en het maximale uit je aankoop te halen.



Tip 1: Houd de lont kort

Wanneer de lont te lang is zorgt deze voor veel warmte ontwikkeling en kan gaan flakkeren. Hierdoor komt roet vrij. Knip de lont dus iedere keer bij voor je de kaars aansteekt. De ideale lont is tussen de 5 en 7 mm lang. Een afgeknipte lont brandt stabieler en zorgt ervoor dat het kaarsvet gelijkmatiger smelt. Er zijn zelfs speciale wiektrimmers te koop waarmee je de lont af kunt knippen, een schaar kan uiteraard ook prima.

Tip 2: Laat de kaars lang genoeg branden

Steek de kaars pas voor de eerste keer aan als je deze lang genoeg kunt laten branden. Het is belangrijk dat de kaars bij de eerste branduren goed kan gaan smelten. Dit heeft zijn tijd nodig. Steek de kaars dus niet aan als je maar een kwartiertje tijd hebt, de kans is dan groot dat je een “tunnel” krijgt en dat is jammer

Tip 3: Laat een geur kaars niet te lang branden

Dit klinkt uiteraard heel erg raar, maar een geurkaars kun je prima wat korter laten branden en toch nog een tijd van de geur genieten. Wanneer je de geurkaars uit blaast blijft de lucht toch nog 1 a 2 uur hangen. Het is dus niet nodig om de kaars onnodig lang aan te laten. Het liefst dus niet langer dan 4 uur.

Tip 4: Zet de kaars op een tochtvrije plaats

Door tocht en wind kan de vlam onrustig gaan branden waardoor je kaars sneller opbrandt.

Tip 5: Blaas de kaars niet uit maar doof hem

We zijn allemaal gewend om een kaars uit te blazen, maar eigenlijk is dit erg slecht. Zowel voor de kaars als voor jezelf. Door een kaars uit te blazen komt er zwarte rook vrij, deze kan erg schadelijk zijn om in te ademen. Daarnaast kan er kaarsvet opspatten wat erg heet kan zijn. Gebruik dus een kaarsen dover. Deze zijn niet zo duur en kunnen een hoop ellende besparen. Wel zo gezond en wel zo veilig!