Handige tips om een legpuzzel te maken

Handige tips om een legpuzzel te maken
Het maken van een puzzel is een heel erg leuke activiteit. Tijdens het puzzelen kun je heerlijk ontspannen. Uiteraard blijft het voltooien van een puzzel altijd een uitdaging voor je hersenen. Immers, soms zie je (letterlijk) door de bomen het bos niet meer. Tijdens het puzzelen wordt een beroep gedaan op visuele en ruimtelijke informatiebewerking. Wanneer je samen aan een puzzel werkt zal je sociale band versterken en kun je elkaar helpen waar nodig. Echter, het kan ook zo zijn dat jij niet eens weet waar je moet beginnen of dat je net bent begonnen maar al vrij snel vastloopt. Als er dan niemand in de buurt is om jou te helpen dan kan dit erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er drie handige tips die jij in acht kan nemen tijdens het maken van een puzzel. Deze tips zullen jou helpen om meer plezier te beleven tijdens het puzzelen

1. Kies een puzzel van een passend niveau

Wanneer jij een puzzel gaat kopen zal je overweldigd worden door de ruime variatie. Een mooi herfstachtig tafereel met veel oranje en bruine tinten? Een uitzicht op een Franse wijngaard? De mooie grachten van Venetië? Of de alpen bedekt met sneeuw? De afbeelding waaruit een puzzel is opgebouwd is erg bepalend voor het niveau van de puzzel. Veel verschillende kleuren en vlakken met veel variatie zullen ervoor zorgen dat de puzzel makkelijker wordt. Ook zal een duidelijke afbeelding het niveau van de puzzel verlagen (makkelijker maken). Qua aantal stukjes geldt vaak dat een hoger aantal puzzelstukjes gepaard gaat met een moeilijkere puzzel. Een puzzel met ongeveer 1000 stukjes is vaak leuk om mee te beginnen.

2. Bewaar je puzzel en puzzelstukjes goed!

Niks is zo jammer als het beginnen aan een incomplete puzzel. Dit zal niet alleen het eindresultaat een stuk minder mooi maken, maar ook het puzzelen zelf een stuk lastiger maken. Om te voorkomen dat je puzzelstukjes gaat kwijtraken is het onder andere belangrijk dat je van tevoren goed bedenkt waar jij de puzzel gaat maken. Hoe minder jij de puzzel hoeft te verplaatsen, hoe kleiner de kans dat er langzaam stukjes vallen en verdwijnen onder kasten. Je kunt de puzzel bijvoorbeeld gaan maken op een losse puzzelplaat. Deze plaat voorkomt dat stukjes gaan schuiven. Daarnaast kun je uiteraard ook gemakkelijk een puzzelmat met de juiste afmetingen kopen.

3. Een goed begin is het halve werk

Wanneer jij gaat beginnen met puzzelen zijn er verschillende technieken die jij kunt toepassen. Ga je gewoon stukjes bij elkaar proberen te passen? Begin je met de randjes? Ga je stukjes sorteren op kleur? Veel mensen beginnen met het sorteren van de randen en de hoeken. Deze kun je gemakkelijk aan elkaar passen tot jij de buitenrand van de puzzel compleet hebt. Daarna is het handig op stukjes te gaan sorteren op kleur en afbeelding. De stukken die je overhoudt sorteer je voor de hoeken en grove delen. Vervolgens is het verstandig om vanaf de randen naar het midden toe te werken om zo de puzzel te voltooien.