Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

De klok en al zijn bijzonderheden

De klok en al zijn bijzonderheden

Een toestel wat de tijd van de dag aan geeft, noemen we de klok. Een klok is er in verschillende vormen, materiaal en kleuren. Zo heb je de keukenklok, kamerklok maar je kunt ook denken aan een horloge. Wij gaan het over de klok hebben die je als wanddecoratie kan gebruiken.

De geschiedenis van de klok

Omdat de paterkes moesten weten wanneer ze tot god moesten bidden en aardse zaken moesten doen hebben hun de eerste klok uitgevonden. Omdat de zon er niet altijd was, konden ze deze niet gebruiken als tijdsaanduiding. Daarom is in de 13e eeuw de mechanische klok uitgevonden. Men gaf het woord klok er aan omdat ze eerst op torens zaten en daar de tijd sloegen. De allereerste klokken hadden geen wijzers. Eeuwen later heeft de klok pas wijzers gekregen.

In de 17e eeuw is de klok gekomen voor huishoudelijk gebruik. Eind van de 19e eeuw is er een uurwerk gekomen dat volgens de lopende band principes werd gemaakt.

Waarom is de klok belangrijk

Iedereen heeft wel een klok in huis omdat het erg belangrijk is. De tijd wil iedereen wel meerdere keren op een dag weten. En juist om de tijd te weten is er een klok uit gevonden. Vroeger keek men naar de zon om te weten wanneer het ochtend was en wanneer ze weer moesten gaan slapen. Dat gebeurt nu dus bijna nooit meer. De klok is ook erg belangrijk omdat je dan er voor kan zorgen om op tijd op je afspraak te komen. En dan maakt het zelfs niet uit of je klokje rond is.

Wie is de uitvinder van de mechanische klok

De Fransman Gerbert die ook wel bekend staat als Paus Silverster II heeft de mechanische klok uitgevonden ronde de 10e eeuw. Toen was het de meest ingewikkelde machine die er gemaakt kon worden. Met deze klok kunnen we nu heel nauwkeurig de tijd aan geven. Tegenwoordig zijn er natuurlijk ook al analoge klokken dus de ontwikkeling van de klok is zeker door gegaan.

Waarom draait een klok rechtsom

De klok draait altijd naar rechts, we noemen dit ook wel: met de klok mee. De wijzers van een klok zijn zo gemaakt dat ze de bewegingen van de zon maken. De zon gaat in het oosten (links) op en in het westen (rechts) onder. De wijzers gaan daarom ook van links naar rechts.

Je huis af maken met een klok

De klok is het meest gebruikte artikel in huis. Wanneer je in de morgen ontwaakt kijk je het eerst op je klok. En dat kijken op de klok doe je gedurende de dag ook steeds weer. De tijd heb je nodig om op tijd te komen op je afspraak. Eigenlijk is de klok gewoon onmisbaar. De afgelopen jaren heeft de klok ook een functie in het interieur gekregen. Als wanddecoratie kunnen ze een echt “wauw-effect” geven. De keus is dus groot wanneer je klokken kopen gaat.

Wanneer je het lastig vindt om de juiste klok te kiezen, kan je vooraf ook op internet gaan kijken. Dan heb je al een idee wat voor klokken er te koop zijn.

Welke klokken zijn er allemaal

Er zijn heel veel verschillende klokken tegenwoordig. Soms weet je door de hoeveelheid niet eens meer wat voor klok je moet nemen. De soorten klokken die er zijn:

• De wandklok: Dit is de meest populaire klok. Wanneer je graag een boodschap uit wilt brengen in je interieur dan kan dat met een wandklok heel erg goed. Een wandklok past over het algemeen wel in elke ruimte. De wandklok maakt die ruimte dan juist compleet
• De staande klok: Deze klok vindt je over het algemeen in een woonkamer. Je past je interieur aan de klok aan. Het is dan niet alleen een decoratie maar een verlengd meubelstuk.
• Bijzondere klokken: Er zijn heel erg veel klokken die we ook nog kunnen benoemen zoals de koekoeksklok, de pendule, schoonsteenmantel klok. Ze zijn allemaal nog heel erg bekend.

De klok is er dus niet alleen om de tijd aan te duiden maar ze nemen ook deel aan het interieur van een ruimte. Het kan dus een rustgevende functie hebben maar ook een centraal middelpunt van je ruimte.