Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

De bloemengieter weetjes

De bloemengieter weetjes

De bloemengieter kennen we allemaal. We gebruiken de bloemengieter binnen maar er is ook de bloemengieter voor buiten. Het is heel erg handig om de bloemengieter te gebruiken. Met een bekertje water geven aan je planten werkt natuurlijk niet. Altijd maar smeren en meer water gaat er naast dan dat het in de pot gaat.

Wat is een bloemengieter

De bloemen gieter is eigenlijk een waterreservoir waar een handvat aan vast gemaakt is. Het heeft een vulopening zodat je er handig water in kan doen. De tuit zit er aan zodat je het water eenvoudig bij de bloemen kan gieten. De bloemen gieter is dus bedoeld om planten met water te begieten. Je kunt de gieter ook gebruiken om kunstmestkorrels tussen de planten aan te brengen. De bloemengieter is er voor binnen maar ook de bloemengieter voor buiten in een grotere variant. De bloemengieter bestaat al vanaf de zeventiende eeuw.

De inhoud van de bloemengieter

De inhoud van de bloemengieter kan verschillen van 0.5 liter tot 15 liter. De 0.5 liter is over het algemeen de bloemengieter die je in huis gebruikt. Zo is de 15 liter bloemengieter voor buiten. De bloemengieter moet voldoen aan de “wet van de communicerende vaten”. Dit houdt in dat het uiteinde van de tuit op gelijke hoogte is van de rand van het reservoir zit. Wanneer dit niet het geval is zou de bloemengieter spontaan leeglopen.


De bloemengieter voor binnen en buiten

De bloemengieter voor buiten kan een broeskop op gezet worden. Dit is een soort douchekop waarbij je een fijnere straal hebt en waardoor er een betere verdeling is. Deze broeskop kan over het algemeen ook gewoon los gekocht worden. De bloemengieter is er in verschillende maten en vormen. Het meest komt de ronde en ovale vormen voor. De bloemengieter voor buiten is over het algemeen van plastic of zink. De bloemengieter voor binnen kunnen van plastic, metaal maar ook van glas zijn. Bij de bloemengieter voor binnen wordt iets meer aandacht besteed aan de vormgeving en afwerking.

Bewateren van tuinplanten en bloemen met de gieter

In de zomermaanden hebben de tuinplanten en bloemen extra water nodig als we een warme zomer hebben. De gieter is dan zeker een fijne uitkomst om goed bij de planten en bloemen te kunnen komen maar ze ook de juiste hoeveelheid water te bezorgen. Wanneer je dus veel bloemen en planten hebt is het fijn om een wat groter exemplaar te gebruiken. Het maakt niet uit of het nu binnen of buiten is. Nu is een groter exemplaar niet altijd handig voor de kamerplanten en bloemen.

Wanneer gebruik je de bloemengieter

Je vraagt je misschien af wanneer je de bloemengieter moet gebruiken? Dit hangt altijd af van de soort planten of bloemen die jij hebt. Maar wanneer er een warme en droge periode aan komt is het altijd goed om de planten en bloemen extra water geeft. Het advies is in elk geval wel dat er niet in vol zonlicht aan de slag gegaan moet worden met de bloemengieter voor buiten. Dit is omdat het water anders meteen verdampt. Wanneer je een bloemengieter in huis gebruikt is het ook afhankelijk van je kamerplanten of bloemen. Sommige bloemen moeten in een emmer water staan voor een bepaalde tijd. Natuurlijk zijn er ook planten en bloemen die met de bloemengieter water nodig hebben.

Alternatieven voor de bloemengieter

De bloemengieter is natuurlijk een heel handig hulpmiddel. Maar wanneer je een grote tuin hebt is het wel even wat anders. Daarom kan je voor de grotere oppervlakten in de tuin op zoek gaan naar handige alternatieven. Je kunt dan denken aan automatische besproeiing of tuinslangen te gaan gebruiken. Voor een alternatief van de bloemengieter binnenshuis kan je denken aan een glas, maatbeker, een waterkoker of iets anders wat helpt.

Zijn er risico’s om een bloemengieter te gebruiken

Er zitten inderdaad risico’s aan het gebruik van een bloemengieter. Je kunt natuurlijk teveel water geven waardoor de bloem of plant verdrinkt. Maar de andere kant is dat je ook kan vergeter om water te geven. Het gevolg kan zijn dat de bloemen of planten uitdrogen en dat de bladeren afsterven of verliezen. Een elektrische bloemengieter of handmatige bloemengieter is milieuvriendelijker.