Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld 1-2 werkdagen in huis       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Alles wat je wilt weten over de legpuzzel

Alles wat je wilt weten over de legpuzzel

Een legpuzzel 1500 stukjes leg je meestal voor het plezier. Uren bezig zijn om de puzzel helemaal op tafel in elkaar te kunnen leggen. We doen dat voor de ontspanning, om de stress wat minder te maken en het werk ook als mindfulness. Maar was de puzzel altijd als tijdverdrijf bedoeld of zat er toch iets anders achter?

De geschiedenis van de legpuzzel

Vroeger werd de puzzel gebruikt als educatief doeleinde. John Spilsbury heeft rond 1760 voor het eerst een puzzel gemaakt. Hij zaagde eerst een landkaart zodat dit gebruikt kon worden bij het onderwijs voor het vak aardrijkskunde. Vanaf dat moment werd er met houten stukken gepuzzeld. Eind 19e eeuw werden er pas puzzels van karton gemaakt. Toen was het nog een hele uitdaging het puzzelen. Je had dan ook nog eerst geen afbeelding op een doos of dergelijke dus een legpuzzel 1500 stukjes maken was een echte uitdaging.

In 1930 werd de legpuzzel maken pas heel erg populair en ging toen als een vogelvlucht. Het is eigenlijk te vergelijken met de corona crisis in 2020. Toen werd een legpuzzel maken heel erg populair omdat de mensen thuis moesten zitten. Op een gegeven ogenblik kwam er de stans om de puzzels sneller en goedkoper te maken. Zo werden de puzzels ook een stuk aantrekkelijker gemaakt maar ook veel complexer om de legpuzzel 2000 stukjes in elkaar te leggen.

Hoe wordt een legpuzzel gemaakt?

Tegenwoordig zijn de legpuzzels er in verschillende soorten en maten. Een legpuzzel wordt op de volgende manier gemaakt. De afbeelding wordt eerst op een stuk karton gelijmd om vervolgens een aantal dagen te laten drogen tot het vocht van de lijm helemaal uit het karton verwijderd is. Dan wordt er in een stansmachine een puzzel van gemaakt. In de stansmachine zitten de mesjes voor de vorm van de legpuzzel stukjes. Zo wordt de kartonplaat veranderd in een legpuzzel van 2000 stukjes of verschillende aantallen. Na het stansen gaat de puzzel naar een speciale puzzel breekmachine zodat de losse stukjes in zakjes gaan. Dan gaan de zakjes met stukjes in dozen en kunnen ze verkocht worden.

Hoe is de start van een puzzel maken?

Wanneer je een mooie puzzel gevonden hebt om te gaan maken dan moet je er aan beginnen maar hoe kan je dat nou gaan doen? Er zijn natuurlijk heel erg veel verschillende soorten puzzels die ook een ieder een andere moeilijkheidsgraad hebben. Dit hangt dan af van het soort afbeelding, het aantal stukjes en de vorm van de stukjes. Maar wat is een optie om te beginnen aan de puzzel?

Je begint eerst met alle stukjes te sorteren. Hier kan je speciale sorteerborden voor gebruiken maar ook gewoon bakjes uit je eigen kast. Je kunt de kant stukjes scheiden van de middenstukjes maar de middenstukjes kun je ook nog sorteren op kleur. Wanneer je dan gaat starten dan leg je eerst alle kant stukjes in elkaar zodat je de rand van de puzzel krijgt. Daarna begin je met een kleur en daarna ga je aan de slag met markante punten die in de puzzel zitten. Je kunt een puzzel ook vanuit een hoek gaan maken. Het is altijd lastig hoe je de strategie gaat maken omdat je vaak wel een stukje tegenkomt waarvan je zegt die hoort op een bepaalde plek. Eigenlijk heeft iedereen een eigen manier van puzzel maken.

Een legpuzzel voor aan de muur

Wanneer je een legpuzzel van 2000 stukjes graag wilt vereeuwigen moet je er zeker van zijn dat je die nooit meer opnieuw wilt maken, ruilen of verkopen. Voor je de keuze maakt om een legpuzzel voor aan de muur te gaan maken heb je vaak al wel de keuze gemaakt dat het een bijzondere puzzel is. Het is natuurlijk ook heel erg leuk om een legpuzzel niet meer op te bergen maar aan de muur te hangen. Misschien heb jij wel een puzzel gekocht of gekregen met een prachtige foto van je gezin en wil je die legpuzzel voor aan de muur. De puzzel kun je in een lijst doen en ophangen maar je kunt de puzzel ook lijmen met speciale lijm om die dan vervolgens op te hangen.

Voordelen en nadelen voor een legpuzzel voor aan de muur zonder lijst

Een legpuzzel voor aan de muur zonder lijst heeft een aantal voordelen:

• Wanneer je het eenmaal gedaan hebt gaat het heel erg snel
• Het scheelt je kosten omdat je geen lijst nodig hebt

Een legpuzzel voor aan de muur zonder lijst heeft ook een aantal nadelen:

• De legpuzzel kan sneller verkleuren omdat het geen bescherming heeft van glas of plastic
• Het is wel wat minder mooi dan een legpuzzel met lijst. Dit kleed mooier aan
• Wanneer je de puzzel zonder lijst wilt ophangen moet deze gelijmd worden. Dan kan je de puzzel nooit meer uit elkaar halen.

Een puzzel met lijst hoeft niet gelijmd te worden.