Er is online prachtig servies van Bartje beschikbaar. Maar wie was Bartje eigenlijk? Het is de hoofdfiguur uit de boeken van Anne de Vries. Bartje is een jongetje dat opgroeide in een arm gezin in Drenthe. Ze leefden het arbeidsgezin en werkten op het land. Met name zijn uitroep “Ik bid nie veur bruune boon’n" is exemplarisch voor zijn verhaal. Het is een uitspraak die we nog allemaal kennen, waardoor het zo leuk is om mooi servies van Bartje te kopen en daar zelf gebruik van te maken of om het weg te geven als cadeau.

Onbekommerdheid van de jeugd


Het verhaal van Bartje gaat vooral om de onbekommerdheid van zijn jeugd. Het gezin waarin hij opgroeide was arm en had daardoor niet veel mogelijkheden. Bovendien was er sprake van allerlei sores, niet bepaald een ideale jeugd. Hij ervoer dat zelf echter heel anders, want hij staat bekend om de kwajongensstreken die hij uitvoerde. Het verhaal van Bartje krijgt echter wel degelijk te maken met meer problemen, op het moment dat zijn vader op een heel herkenbare wijze z’n werk verliest en er een financieel nog meer lastige situatie ontstaat. Er is bovendien sprake van problemen in de familie.

Het Bartje servies zorgt voor een mooie herinnering aan dit verhaal, dat het bovendien in leven weet te houden. Daarnaast werd er in de tuin achter het gemeentehuis van Assen een standbeeld van hem onthuld. Er werd later een nieuwe bronzen versie gemaakt, de stenen variant staat in de hal van het Asser gemeentehuis.

Servies van Bartje op zijn verjaardag


Sinds een aantal jaren vieren we in Assen de verjaardag van Bartje. Dit gebeurt doorgaans op de eerste zaterdag in september. Ieder jaar vindt overigens zijn twaalfde verjaardag plaats, waarbij kinderen tot 13 jaar van harte welkom zijn om Bartje toe te zingen en deel te nemen aan allerlei activiteiten. Op die dag is het bovendien hartstikke leuk om uzelf of iemand anders te verrassen met mooi servies van Bartje.

Bartje servies kopen


U kunt online het Bartje servies kopen, net als een aantal andere leuke producten. Het gaat om een beschuitbus van Bartje, een set mooie washandjes of bijvoorbeeld een theedoek. Op die manier helpen de producten van Bartje het verhaal in leven te houden, zodat ook de huidige generatie daar weer over leert.