Gratis verzending vanaf € 50,- (NL,BE,DE)      Op voorraad: Voor 14.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden       14 dagen retourrecht      Onafhankelijke klantenbeoordeling door Kiyoh   

Metalen wanddecoratie ophangen: welke materialen zijn sterk genoeg?

Mooie metalen wanddecoratie kopen of die al in huis en benieuwd hoe u die kunt ophangen? De Boom Juline en bijvoorbeeld de vlinder van metaal zijn prachtige keuzes voor aan de muur.

Het ophangen van de metalen wanddecoratie is voor veel mensen een uitdaging. Immers, het kan gaan om een flink gewicht aan de muur. Het is belangrijk om gebruik te maken van een aantal stevige materialen. Het gaat dan natuurlijk om de wand of de muur, net als om de plug die u gebruikt en ook de schroef of de bout. En wilt u gebruik maken van een alternatief? Het is ook mogelijk om de metalen wanddecoratie aan het plafond op te hangen. Wij zetten een paar handige tips op een rij.

Een stevige wand of muur


Houd er rekening mee dat (zware) metalen wanddecoratie een stevige muur vereist. Een eenvoudige gipswand is niet automatisch geschikt om meerdere kilo’s aan gewicht aan op te hangen. Tenminste, als u gebruik maakt van één bevestigingspunt. Wilt u de metalen decoratie ophangen aan een dunnere wand of een muurtje van gips? Houd er dan rekening mee dat het belangrijk is om gebruik te maken van meerdere bevestigingspunten. U kunt op die manier het gewicht verdelen, waarmee u het risico verkleint dat de schroef of bout uiteindelijk uit de muur zal komen.

Kies bij voorkeur voor wanddecoratie van metaal aan een betonnen wand of muur. Op die manier is het materiaal stevig genoeg om daar grotere hoeveelheden gewicht aan op te hangen. U kunt doorgaans tot honderden kilo’s ophangen, waardoor de metalen wanddecoratie geen enkel probleem vormt. Het is bovendien niet nodig om gebruik te maken van meerdere bevestigingspunten. Een enkel punt is voldoende om de decoratie op te hangen en er daarmee voor te zorgen dat deze niet naar beneden zal komen.

Gat boren en plug plaatsen


Zowel in een betonnen muur, in een gipswand als in bijvoorbeeld een muurtje van kalkzandsteenblokken is het belangrijk om een gat te boren en gebruik te maken van een plug. Op die manier ontstaat er een stevige verbinding met de muur, op het moment dat u daar de schroef of de bout in plaatst. Zorg er uiteraard voor dat de schroef en de bout bij de plug passen. Let goed op de dikte en op de lengte van het geheel. Het is niet nodig om gebruik te maken van een specifiek dikke schroef of bout, aangezien alle modellen gemakkelijk meerdere tientallen kilo’s aan gewicht kunnen dragen.

Probeer een plug te kiezen die in ieder geval 4 - 6cm in de muur gaat. Op die manier ontstaat er voldoende hefboomwerking om de decoratie netjes op z’n plek te houden. Kijk goed naar de lengte van de schroef of bout en zorg ervoor dat de plug een stukje langer is. Op die manier heeft u de kans om deze er helemaal in te draaien. Vervolgens kunt u die een stukje terugdraaien om de bevestiging van de decoratie mogelijk te maken.

Een gat met een doorsnee van 5 - 6mm zal over het algemeen voldoende zijn. Op die manier kunt u er een stevige schroef of bout in plaatsen, uiteraard met behulp van de plug. Er ontstaat een stevige verbinding in de muur of wand. Houd er rekening mee dat er speciale pluggen bestaan voor het type wand. In een betonmuur kunt u de reguliere pluggen gebruiken, terwijl een (holle) gipswand vraagt om een gipsplug die achter de wand uit zal klappen.

Gebruik een schroef of bout


Gebruik vervolgens een schroef of een bout om de metalen wanddecoratie aan op te kunnen hangen. Kies voor een model met 5 - 6cm lengte en een doorsnee van 5 - 6mm. Op die manier is het materiaal goed geschikt om tientallen kilo’s aan gewicht te kunnen dragen. Ruim voldoende voor de wanddecoratie van metaal, zodat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken.

Een touwtje aan het plafond


Heeft u niet de mogelijkheid om de wanddecoratie van metaal aan de muur op te hangen? Het is dan mogelijk om het geheel te bevestigen aan het plafond. Gebruik een ring of een haak en houd daarvoor de werkwijze zoals voor de schroeven of bouten in de muur aan. Kies vervolgens een stuk touw of een metalen stang die dik en stevig genoeg is om het gewicht te kunnen dragen.

Metalen wanddecoratie kopen


U kunt op die manier metalen wanddecoratie kopen en die op een mooie manier ophangen aan de wand of aan de muur. Voor een prachtig sierraad aan de muur, dat netjes op z’n plek zal blijven hangen.