Een mooie barbecue gekocht of een model op het oog en benieuwd u die eigenlijk aan kunt steken? Een gasbarbecue laat zich gemakkelijk aansteken door de gaskraan open te draaien en voor de ontsteking te zorgen. Dat is echter niet zo leuk als de houtskool-BBQ. Ook het aansteken van een barbeque op houtskool hoeft niet moeilijk te zijn, we zetten 4 handige stappen op een rij:

BBQ aansteken in 4 stappen

• Houtskool op een hoop

U kunt online een barbeque kopen, het is vervolgens van belang om die op de juiste manier aan te steken. U begint met het plaatsen van het houtskool. Doe dat voor het aansteken op één hoop, het liefst in een hoek van de BBQ. Op die manier valt de warmte goed bij elkaar te houden, waardoor het aansteken een stuk gemakkelijker verloopt. Later kunt u de kolen verdelen over de barbeque, dat is tijdens het aansteken nog niet nodig.

• Aanmaakblokes plaatsen

Zodra u het houtskool in de BBQ heeft liggen wordt het tijd om de aanmaakblokjes te plaatsen. Doe dat verdeeld over de hoop, bijvoorbeeld door ze in de hoeken van het stapeltje houtskool te plaatsen, net als in het midden. Op die manier kunnen de aanmaakblokjes er vanuit de verschillende plaatsen voor zorgen dat de temperatuur voldoende toe zal nemen.

• De warmte verspreiden

Zodra de aanmaakblokjes hun werk hebben gedaan is de kans groot dat de kolen zelf nog niet voldoende warm zijn. Het is op dat moment van belang om de warmte te verspreiden over al het houtskool. Dit kunt u in de barbeque doen door met een stuk karton te wapperen. Bovendien voegt u op die manier meer zuurstof toe, waardoor de kolen gemakkelijker gaan gloeien. Laat de kolen nog even op één hoop, tot u de gewenste temperatuur bereikt.

• Gloeiende kolen verdelen

Zodra de kolen in de barbeque voldoende heet zijn kunt u ze gaan verspreiden. U kunt dit herkennen aan het feit dat de kolen beginnen te gloeien en een grijze kleur krijgen. Vanaf dat moment kunt u een tang gebruiken om de kolen te verspreiden.

Traditionele barbeque kopen

Een traditionele barbeque kopen om die aan de hand van de bovenstaande 4 tips aan te steken? U heeft de keuze uit verschillende barbecues voor in de tuin, van kleine en compacte modellen tot de meer grote jongens.