Buitenverlichting kopen, maar weet u niet goed waar te beginnen? Wij interviewden 5 ervaren tuinexperts, die goed weten waar u op dient te letten. Voor een sfeervolle en ‘warme’ tuin met de juiste verlichting, zodat het een feestje wordt om daar ’s avonds in te gaan zitten.

De tuinexperts gaven ons de volgende tips:

▪ Plaats waxinelichtjes in de tuin
▪ Gebruik zowel licht als donker
▪ Plaats zacht licht voor een warme sfeer
▪ Richt spots vanuit de grond
▪ Gebruik hoge en lichtpunten door de tuin

Waxinelichtjes in de tuin


“Voordat ik een definitief ontwerp maak voor de verlichting plaats ik altijd een aantal waxinelichtjes in de tuin. Uiteraard op de plekken waar ik de lichtpunten bedacht heb. Daarnaast gebruik ik soms een zaklamp om na te gaan welk lichteffect het mooist is. Zo kan ik samen met de klant vanuit de woonkamer en vanaf het terras bekijken of de verhoudingen kloppen.”

Waxinelichtjes hebben niet dezelfde kracht als de daadwerkelijke verlichting, maar ze geven wel een goed beeld van de mogelijkheden en verhoudingen. Daarmee ontdek je eenvoudig of u qua idee in de goede richting zit. Op basis daarvan is het vervolgens mogelijk de daadwerkelijke buitenverlichting te kopen of op te nemen in het ontwerp voor de tuin.

Gebruik zowel licht als donker


Gebruik in de tuin een combinatie van licht en donker. Anders dan in huis is het niet nodig om alle ruimten volledig te verlichten. Binnen is het belangrijk dat er geen donkere plekken overblijven, maar buiten zorgen die juist voor een fijne sfeer. Het is de combinatie van licht met donker die ervoor zorgt dat de buitenverlichting goed tot z’n recht komt.

“Ik breng contrasten aan tussen licht en donker. Door hier en daar delen van de tuin uit te lichten krijgen die plekken de aandacht die ze verdienen. Klanten schrikken soms van plekken die ik onverlicht laat, maar dat pakt vaak op een heel mooie manier uit.”

Zacht licht voor een warme sfeer


In de tuin is zacht licht doorgaans de beste keuze. Voorkom hard licht, door geen felle lichtbronnen te gebruiken en bovendien gebruik te maken van een wat gelige kleur. Behalve als je een moderne tuin wilt verlichten, dan is meer wit of blauw licht beter geschikt.

“Ik stem de verlichting altijd af op de sfeer die de klant wil bereiken. Geler licht zorgt voor warmte, terwijl blauw en wit licht modern oogt. In alle gevallen beperk ik de sterkte van het licht, door lage wattages te gebruiken. Dat scheelt bovendien in de kosten, maar is vooral een methode om te voorkomen dat er te veel aandacht uitgaat naar de verlichting. Het is de kunst om het licht bij te laten dragen aan de sfeer, maar er met het licht voor te zorgen dat het de onderdelen van de tuin zijn waar het om draait.”

Spots vanuit de grond


“Niets zo spectaculair als een paar spots vanuit de grond. Omhoog naar een boom, naar bamboe of om een vrijstaande heester uit te lichten. Het maakt de tuin een beetje sprookjesachtig, iets dat zowel in de zomer als in de winter goed werkt.”

Bepaal welke staande of elementen in de tuin meer aandacht verdienen. En gebruik spots in de grond om die plekken mooi uit te lichten. Let wel weer goed op de kleur van het licht en de sterkte, om er geen schijnwerpers van te maken die de sfeer in de tuin juist weg zouden kunnen nemen. Het is de kunst om een goede balans te vinden.

Hoge en lichtpunten door de tuin


“Gebruik een aantal lage verlichtingspunten, net als buitenverlichting die wat hoger is. Combineer op die manier verschillende lichtbronnen in de tuin, op diverse hoogteniveaus. Op die manier ontstaat er een speels geheel dat een verhaal kan vertellen, in plaats van steriele verlichting die geen karakter kent. Een lastig onderdeel, maar door niet allemaal dezelfde lampen te kopen gaat het vaak automatisch goed.”

Durf te spelen met hoogte, bijvoorbeeld door dat in lijn te brengen met de hoogte van struiken en andere planten die u in de tuin heeft staan. Op die manier kan de verlichting bijdragen aan het karakter in de tuin, zelfs als het pas een beetje schemert. Of als het nog licht is, maar u de lampen wel in de tuin kunt zien staan.

Buitenverlichting kopen: uitgebreid assortiment


Inspiratie opgedaan om de buitenverlichting op een mooie manier aan te brengen en daar graag zelf mee aan de slag? Online heeft u de keuze uit een breed assortiment met mooie lampen voor buiten. Lage lampen en hogere modellen, om die goed af te kunnen wisselen. En heeft u vragen over de lampen voor buitenverlichting die u kunt bestellen? Neem contact met ons op, dan vertellen we u er graag meer over.